Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu se vrea supravegherea public-privată a resurselor naturale?

Revin cu propunerea înfiinţării Consiliului public-privat de supraveghere în domeniul resurselor naturale, pe care am lansat-o acum un an de zile, îmbrățișată de către actorii privați, dar nepusă în aplicare de către Executivul dominat de PSD. Așadar, am transmis această interpelare parlamentară către cabinetul Primului-Ministru, ministerul Energiei, al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, dar și către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Către:  Domnul Prim-Ministru Dacian Cioloş
Domnul Ministru Victor Vlad Grigorescu
Domnul Ministru Costin Borc
Doamna Ministru Victoria-Violeta Alexandru
Domnul Preşedinte Gheorghe Duţu
Din partea: Doamnei Deputat Maria Andreea Paul
Tema: Propunere privind înfiinţarea Consiliului public-privat de supraveghere în domeniul resurselor naturale
România este o ţară bogat înzestrată cu resurse, dar avem un nivel de bunăstare a cetăţenilor redus. Suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte eficienţa economică a utilizării resurselor naturale. Concret, productivitatea resurselor pe kilogram de materie primă consumată în România este de doar 0.7, de trei ori mai mică decât media europeană de 2.1 euro/ kilogram, conform ultimelor date oficiale ale Eurostat (obţinute prin raportul dintre PIB-ul/ locuitor la paritatea puterii de cumpărare şi cantitatea de materie primă consumată). În acest domeniu performează ţări precum Olanda, Marea Britanie, Italia şi Spania, aflate pe primele locuri în UE.
România obţine venituri din resurse naturale de 1,7% din PIB. Spre deosebire de România, Norvegia, de pildă, obţine venituri de aproape 9,1% din PIB, conform raportului Băncii Mondiale.
Consider necesară înfiinţarea unui Consiliu public-privat de supraveghere în domeniul resurselor naturale. Acest nou mecanism de monitorizare a legislaţiei, birocraţiei şi a managementului resurselor naturale are menirea de a asigura mai multă transparenţă şi eficienţă economică sporită în valorificarea resurselor naturale în avantajul românilor. Doar prin creşterea transparenţei managementului public al resurselor naturale putem garanta reducerea gradului de corupţie şi a practicilor neloiale în domeniu. Putem obţine acest lucru doar printr-un parteneriat consolidat între administraţia publică, actorii privaţi şi cetăţeni.
Vă rog să ne transmiteţi opinia dumneavoastră cu privire la propunerea de  înfiinţare a Consiliului public-privat de supraveghere în domeniul resurselor naturale.
Solicit răspuns în scris.
Vă mulțumesc.

Andreea Paul

Prim-vicepreședinte PNL

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.