Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce nu trebuie neglijată hernia de disc lombară

Radu Pop
hernie lombara sanador

Activitățile suprasolicitante, sedentarismul, kilogramele în plus fac ca hernia de disc lombară să fie în prezent o afecțiune tot mai întâlnită. Nediagnosticată și netratată la timp, hernia de disc lombară poate avea complicații serioase. Afecțiunea apare prin hernierea discului intervertebral, adică prin deplasarea cartilajului aflat între două vertebre, care apoi comprimă structurile din imediata vecinătate – rădăcini nervoase conectate cu măduva spinării.

Durerea de spate care nu cedează spontan și care nu permite desfășurarea activităților cotidiene în condiții optime este cel mai frecvent simptom cu care pacientul se prezintă la medic. Pot apărea însă și spasme la nivelul mușchilor spatelui (musculatura paravertebrală), sciatică, slăbiciune musculară sau amorțeală la nivelul membrelor inferioare, diminuarea reflexelor genunchiului sau ale gleznei, modificări ale funcției vezicii urinare sau ale intestinului. Deoarece unele simptome sunt specifice și altor afecțiuni, vizita la medic este esențială. Astfel, se pune un diagnostic corect și pot fi evitate complicații precum afectarea mobilității, a sensibilității de la nivelul picioarelor și chiar leziuni permanente ale măduvei spinării.

Diagnosticul herniei de disc lombare se stabilește în urma evaluării istoricului medical al pacientului, al unui examen clinic specific și pe baza unor teste imagistice, cel mai valoros fiind examenul RMN. Medicul mai poate recomanda și efectuarea unei mielograme (procedură care utilizează o substanță de contrast injectată în canalul spinal) sau a unei electromiografii (EMG), test prin care se evaluează funcția nervilor și a mușchilor ca urmare a aplicării unui stimul.

Odată stabilit diagnosticul, în funcție de gradul de afectare, se decide planul de tratament pentru hernia de disc lombară. Acesta poate varia de la terapia conservatoare, ce presupune odihnă la pat, controlul greutății, kinetoterapie, utilizarea unui dispozitiv lombosacral pentru spate, evitarea activităților solicitante, medicamente pentru durere, până la intervenția chirurgicală.

La Secția de Neurochirurgie din Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu hernie de disc lombară care au nevoie de tratament chirurgical pot beneficia de tehnici avansate de chirurgie minim invazivă spinală, cum ar fi endoscopia spinală și operațiile pe tubulatură, precum și de microchirurgie spinală, ce constă în operații asistate de microscopul operator.

Datorită acestor proceduri, pacientul nu trebuie să rămână spitalizat mai mult de două zile, iar recuperarea este foarte rapidă, persoana operată primind chiar permisiunea de a se ridica și de a face mișcare la doar trei sau patru ore după intervenția chirurgicală! Consultă un medic neurochirurg pentru un diagnostic precis și pentru a vedea care este metoda de tratament potrivită pentru tine!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.