Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce poate avea succes platforma lui Cioloș?

facebook.com
Dacian Ciolos

În general, platformele civice cu obiective politice trebuie privite cu prudență. Istoria ne-a demonstrat că astfel de ustensile folosite de diverși oameni politici au avut doar un rol tranzitoriu. Ele nu au funcționat niciodată cu adevărat în sensul obiectivelor oficiale.

Profesioniștii care erau convinși prin cuvinte frumoase să se implice în astfel de proiecte civice, plecau dezamăgiți mai devreme sau mai târziu. Politicienii preferau să mimeze activitatea, decât să investească timp și resurse în niște lucruri care își arătau valoarea mai degrabă mai târziu decât mai devreme. Aceștia pariază totul pe aici și acum, pe când o platformă civică, pentru a aduce un plus valoare, are nevoie în primul rând de timp.

Pornind de la această realitate, de ce cred totuși că ONG-ul lui Cioloș poate avea o altă soartă?

În primul rând, deoarece am convingerea că activitatea în cadrul acestei platforme nu va fi mimată. În jurul lui Cioloș, a lui Voiculescu și a lui Pâslaru este o echipa formată din mulți oameni tineri, competenți, cu ambiția de a schimba paradigme și care au ce oferi societății. Aceștia sunt obișnuiți să facă lucrurile să se întâmple, nu să le mimeze cu grație.

De asemenea, pentru că Cioloș pare că nu se grăbește. Din punct de vedere politic, această constatare are mai degrabă valențe negative. Fostul premier pare să fi ratat un moment oportun de a-și lansa cu adevărat cariera politică. Dar din punct de vedere al platformei civice, răbdarea este absolut necesară.

Când un proiect civic cu obiective politice este lansat pe repede înainte, de câte vreun politician aflat în criză de alternative politice, cel mai probabil că acel proiect va fi transformat peste noapte în partid. Se mimează crearea unei mase critice și se înaintează rapid niște soluții pentru diverse probleme din societate. Și așa mor platformele civice și înaltele lor idealuri.

Asta nu înseamnă că ONG-ul lui Cioloș nu poate da naștere mai devreme sau mai târziu unui partid politic. Diferența va fi reprezentată de faptul că platforma civică are tot ce-i trebui pentru a trăi în continuare, chiar dacă partidul se va bloca sau nu va mai apărea deloc ca extensie a sa.

După ce am aflat de la Cioloș și ai lui ce înseamnă cu adevărat o guvernare transparentă și predictibilă, sper să facem cunoștință și cu prima platformă civică cu adevărat funcțională, înființată de o figură cu ambiții politice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.