Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce sistemele de apărare poloneze nu au doborât racheta care a ucis doi oameni? General polonez: 'Nu există astfel de sisteme care să prindă tot!'

navalpost.com
Harpoon rachete racheta

De ce sistemele de apărare poloneze nu au doborât racheta care a ucis doi oameni? E o întrebare pe care și-o pun polonezii, dar nu numai, poate chiar alte țări din NATO. Fostul șef al Departamentului Supremației asupra Forțelor Armate poloneze, general de brigadă al armatei poloneze Jarosław Kraszewski, a explicat de ce sistemul polonez de apărare aeriană nu a prins racheta care a ucis doi oameni.

„Nu există astfel de sisteme care să prindă totul. Dacă este adevărat că aceasta este o rachetă ucraineană antiaeriană, lansată pentru a combate rachetele Federației Ruse în timpul acestui atac masiv, atunci este dificil să se detecteze totul”, a spus Jarosław Kraszewski într-un interviu pentru publicația Polsat News.

În opinia sa, chiar dacă acest sistem a detectat o amenințare, timpul de răspuns a fost numărat în câteva secunde: „Distanța de cădere de la graniță este mică, iar o astfel de rachetă are nevoie literalmente de câteva secunde”, a explicat Jarosław Kraszewski, care este și doctor în științe militare.

Generalul Kraszewski avertizează asupra iluziei greșite că Polonia poate fi protejată pe deplin împotriva unui posibil atac aerian sau, cum e cazul de față, posibil accident aviatic sau eroare.

„Pentru a vorbi despre o eficacitate sută la sută, care este în prezent ipotetică (...), ar trebui să avem o frontieră întreagă de la Kaliningrad până la partea de jos în Podkarpacie acoperite numai cu radare și proiectoare, adică fie mitraliere grele, lansatoare antiaeriene manuale sau avansate de mari dimensiuni anti-aeronave și sisteme antirachetă”, a spus el.

Generalul a estimat că abia acum în armata poloneză există un "salt de la sisteme de apărare aeriană post-sovietice la moderne, NATO, extrem de avansate tehnologic. Cu o asemenea intensitate a atacurilor și cu o asemenea intensitate a apărării, se pot întâmpla astfel de greșeli. Tot felul de lucruri ciudate se întâmplă cu rachetele. Această rachetă ar putea chiar să se ‘rupă’ și nimeni nu a reușit să o controleze. Aici parametrul cheie a fost timpul.”

Explozia din Przewodów arată, din păcate, că zonele de frontieră sunt expuse la astfel de incidente, crede generalul.

„Acesta este contactul frontierelor cu statul care conduce ostilitățile. Luarea oricărui răspuns ar putea avea consecințe politice enorme nu numai pentru regiune, ci și pentru cele globale. Trebuie să luăm în considerare acest lucru. Este foarte dificil să iei decizii raționale în astfel de situații cu un timp foarte limitat.

Să ne uităm la circumstanțe. Este imposibil să spunem cu autoritate în acest moment că acest lucru a eșuat. Chiar dacă soldații noștri s-ar afla în poziții de foc, ar avea tot felul de lansatoare vizate, ar fi totuși foarte dificil să luăm o decizie de lansare, pentru că este un punct de trecere a frontierei și nu suntem, ca stat aliat, parte la acest conflict. Trăgând-o, am putea deveni parte în conflict. Pentru că propaganda și administrația de la Kremlin ar folosi-o cu siguranță în acest scop”, a recunoscut el.

Atunci când i s-a cerut să indice anumite obiecte care sunt protejate de sisteme antirachetă, generalul nu a putut da un răspuns exhaustiv. „Aceasta nu este o informare publică. Este o infrastructură critică general înțeleasă, locuri în grupul de trupe - atât ale noastre, cât și ale aliaților și alte elemente care afectează în mod direct eficiența și viteza de funcționare a sistemului de control al apărării de stat”, a spus el.

Generalul consideră totuși că incidentul de la Przewodów este un argument pentru o implicare și mai mare a aliaților polonezi în monitorizarea și apărarea flancului estic al NATO. "Ar trebui să raportăm necesitatea unei consolidări imediate, adică să cerem SUA, partenerul nostru strategic, ca bateriile suplimentare ale patrioților să fie transferate pe teritoriul țării noastre, să consolidăm regiunea regiunii Kaliningrad, ca mai presus de toate această secțiune a frontierei din Belarus până jos", a explicat generalul Jarosław Kraszewski într-un interviu pentru Polsat News.

Vezi și: Polonia: ‘Armata ucraineană ar fi introdus greșit coordonatele țintei lor. Przewodów are aceeași latitudine ca Kievul și aceeași longitudine ca Lviv!’

Generalul Jarosław Kraszewski (n. 1968) este general de brigadă al armatei poloneze și doctor în științe militare. În perioada 2015-19 a fost directorul Departamentului supremației asupra Forțelor Armate Poloneze din cadrul Biroului de Securitate Națională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.