Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De ce trimite NATO armament greu în România

rusia, sua, nato

Insărcinat cu afaceri ad-interim al SUA la Bucureşti, Dean Thompson, spune ca NATO a decis dislocarea de armament greu in Romania si alte state din estul Europei pentru a asigura aceste state ca vor fi protejate în fața oricărei potențiale amenințări de securitate, acest lucru fiind o actiune pur defensiva, nicidecum un proces de inarmare.

Intrebat care e mesajul trimis prin dislocarea de armament greu in Romania, Dean Thompson a declarat intr-un interviu Adevarul: "Cred că mesajul este foarte simplu. Noi şi aliaţii noştri din cadrul NATO căutăm modalităţi de a ne spori capacitatea de reacţie şi de a fi pregătiţi pentru orice situaţie. Aceasta este o regiune dinamică şi trăim într-o lume dinamică. La recentul Summit NATO din Ţara Galilor şi la recentele întâlniri ale miniştrilor ţărilor NATO, care au urmat, s-a discutat din ce în ce mai mult despre cooperare şi modalităţile de a ne asigura că pe măsură ce înfiinţăm aceste grupuri de reacţie rapidă şi alte elemente de securitate NATO, vom putea să colaborăm mai bine, mai rapid. Dislocarea noului echipament este o modalitate de a aduce temporar şi prin rotaţie, echipament suplimentar necesar pentru exerciţiile şi antrenamentele pe care le desfăşurăm şi pentru a fi pregătiţi pentru orice situaţie ar putea apărea"

"NATO este în primul rând o alianţă cu scop de apărare. În prezent, noi luăm măsuri cât se poate de transparente pentru a-i asigura pe aliaţi că angajamentele menţionate de Articolul 5 al Tratatului NATO sunt de neclintit, că vom fi pregătiţi să colaborăm cu ei în orice situaţie. În ce priveşte alţi factori care este posibil să fi influenţat acele declaraţii, şi sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu este menţionat destul de des. Aş menţiona doar că aşa cum am spus foarte clar, foarte transparent şi foarte deschis, cu orice ocazie, acel sistem este pur defensiv şi priveşte doar ameninţările din exteriorul regiunii euro-atlantice. Am spus acest lucru foarte clar ruşilor şi aliaţilor. Cred că mesajul pe care vrem să-l transmitem este următorul: NATO va continua să se pregătească, va continua să-şi consolideze forţa, însă într-un mod foarte transparent, pentru a fi o forţă de stabilitate în regiune", a mai declarat acesta.

"Nu încercăm în niciun fel să intrăm într-o cursă a înarmării", a mai spus acesta.

"De fapt, scopul dislocării este să ajute NATO, pe toţi aliaţii, să se pregătească, să colaboreze şi să fie pregătiţi pentru orice s-ar putea întâmpla. Repet, facem acest lucru într-un mod cât se poate de transparent, care să le demonstreze aliaţilor şi potenţialilor adversari că suntem pregătiţi şi că nicio acţiune nu ne va intimida", a mai declarat Dean Thompson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.