Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la Beirut în Hong Kong, masca lui Joker devine simbolul protestelor din întreaga lume - Care sunt explicațiile

Youtube.com
joker

Chiar în timp ce filmul Joker este difuzat în cinematografe, masca personajului negativ deja celebru a apărut în demonstrațiile motivate politic din toată lumea. ”Este încă un fenomen underground, dar reprezintă asta o nouă formă de protest ca cea în care a fost purtată masca din V for Vendetta?”, se întreabă jurnaliștii de la France24 porivit digi24.ro

Din Chile până în Liban, în Hong Kong sau Irak, mulți oameni au ales să își vopsească pe față zâmbetul exagerat al Jokerului, personajul interpretat de Joaquin Phoenix în filmul regizat de Todd Philipps. Fața Jokerului poate fi văzută pe străzi în măști, picturi pe piele și graffiti, în timpul demonstrațiile antiguvernamentale.

„Filmul lui Todd Philips despre Joker are o putere foarte mare de a transmite un mesaj”, a explicat pentru France24 William Blanc, istoric și autor al cărții „Super eroii: O istorie politică”. ”Reprezintă o formă de protest față de un sistem politic despre care oamenii cred că este inflexibil și care nu ascultă vocea poporului”, a spus el.

ALERTĂ Judecătorii ICCJ, cu doi la unu, stabilesc continuarea judecății dosarului Microsoft III - Cer DNA aducerea martorului acoperit

În săptămânile care au urmat după ce filmul a fost difuzat în cinematografe, acest simbol Joker al protestelor a fost vizibil pe străzi, în special în Liban, unde un grup de artiști de graffiti numit Ashekm a pictat un mural cu Joker ținând în mînă un cocktail Molotov. În orașul Los Angeles din Chile, cineva a scris la picioarele unei statui „Suntem toți clovni”

Referirile politice la personaje de benzi desenate sunt numeroase și masca lui Joker nu este singura purtată la demonstrații. În Hong Kong, protestatarii sfidează o lege care interzice purtarea de măști, cum ar fi cea care îl reprezintă pe Winnie the Pooh sau pe Pepe the Frog.

Totuși, cea mai răspândită mască la proteste rămâne fața lui Guy Fawkes. În secolul 17, Fawkes a fost inițiatorul unei lovituri de stat eșuate care încercase să răstoarne parlamentul britanic în 5 noiembrie 1605.

O mască ce reprezenta fața lui a fost purtată de personajul V, un un erou revoluționar anarhist în filmul V for Vendetta, în 2006. Grupul de hackeri Anonymous, înființat în 2003, a adoptat masca Fawkes drept siglă. Acest simbol are foarte multe în comun cu masca lui Joker.

„Tema centrală a celor două filme este fragmentarea socială, faptul că te descoperi pus în situația de a gestiona singur propria nefericire”, explică William Blanc. „La finalul filmului lui Todd Philips, asemănător cu finalul din V for Vedetta, toți își pun aceeași mască în lupta lor pentru devenire ca grup, pentru a nu se mai simți singuri”.

Citește și: SONDAJ CURS - Klaus Iohannis defilează, Dăncilă se menține. Dan Barna gâfâie după ancheta Rise Project

Măștile purtate de protestatarii de azi înfățișează un zâmbet pe care Blanc îl descrie drept batjocoritor și înfricoșător. V și Joker sunt amândoi victime ale puterii și sunt determinați să se răzbune, spune el.

„Au în comun faptul că trupurile lor au fost deformate de violența socială. Ei zâmbesc în timp ce suferă atât de tare ca un fel de a spune - M-ați făcut să sufăr, dar sunt destul de puternic să vă răspund cu un zâmbet, sunt stăpân pe situație. Este și un zâmbet morbid. Aceste personaje vor să-i înspăimânte pe cei care dețin puterea, să îi facă să se simtă neajutorați în fața cuiva pentru care răzbunarea este totul”

Rămâne întrebarea dacă Joker este construit ca personaj cu intenția de a personifica o idee politică. Conform lui Blanc, „Joker este un personaj plastic și nu este reprezentativ pentru stânga sau pentru dreapta. Vorbește despre ce înseamnă să fii singur, separat de societate. Această izolare este adevăratul rău contemporan”.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.