Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la Churchill la Bob Dylan, cinci laureaţi neaşteptaţi ai Nobelului pentru Literatură

Academia suedeză a anunţat joi că Bob Dylan, celebrul cantautor american, este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, ocazie pentru numeroşi purişti să comenteze pe marginea "inadecvării" unei astfel de decizii. Bob Dylan nu este însă singurul câştigător "neadecvat" al Nobelului pentru Literatură, distincţie care a mai fost primită, de-a lungul timpului, de oameni politici, matematicieni sau filosofi, după cum aminteşte publicaţia franceză le Figaro, potrivit agerpres.

Bob Dylan a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură

Premiul Nobel pentru literatură a fost câştigat azi de un muzician, ieri de un om politic, iar mâine poate de un regizor. Juriul suedez a răsturnat toate clasamentele favoriţilor, a ignorat romancieri prolifici precum Philip Roth sau Haruki Murakami şi l-a ales pe outsiderul Bob Dylan, care a devenit astfel primul muzician recompensat pentru talentul literar.

Citeşte şi: ATAC cu rachete în Antalya - FOTO/VIDEO

Seria laureaţilor "neadecvaţi" ai Nobelului pentru Literatură a început însă din 1902, atunci când istoricul Theodor Mommsen a primit pestigiosul premiu pentru o lucrare ştiinţifică despre Roma Antică. Filolog, istoric expert în perioada clasică, jurist, jurnalist, politician şi chiar şi arheolog, germanul Mommsen are meritul de a fi revoluţionat ceea ce ştim despre Imperiul Roman. Chiar dacă explorarea metaforelor lipseşte din bogatul curriculum al istoricului german, acest lucru nu i-a descurajat deloc pe cei care au hotărât să-i acorde Nobelul pentru Literatură. "Premiul Nobel pentru Literatură din anul 1902 i-a fost acordat lui Theodor Mommsen, cel mai mare maestru în viaţă al artei scrierilor istorice, cu referinţă specială la opera sa monumentală, 'A history of Rome'", conform motivării juriului Nobel.

Citeşte şi: Accident de autocar în Coreea de Sud. 10 pasageri au murit

Câţiva ani mai târziu, în 1908, a venit rândul germanului Rudolf Christoph Eucken, un filosof mai degrabă uitat în zilele noastre. Rudolf Christoph Eucken i-a impresionat pe membrii juriului suedez în zorii secolului XX pentru "activismul său etic", o concepţie spirituală despre om care respinge marxismul şi materialismul. Conform motivării oficiale, Eucken a primit Nobelul "în recunoaştere pentru căutarea sinceră a adevărului, pentru pătrunzătoarea sa putere a minţii, pentru viziunea, căldura şi puterea argumentărilor cu care, în numeroasele sale opere, a impus şi dezvoltat o filosofie idealistă despre viaţă".

Citeşte şi: 'Bibi' Netanyahu critică dur proiectele Unesco din Ierusalim

Un alt filosof a devenit laureat al Nobelului pentru Literatură în 1927. Este vorba de Henri Bergson, francezul discipol spiritual al lui Platon şi al Sfântului Augustin, care considera că intuiţia şi experienţa imediată sunt mai importante decât raţionalismul abstract şi decât ştiinţa pentru a înţelege realitatea. El a fost recompensat astfel "ca recunoaştere a ideilor sale bogate şi vitalizante, precum şi a talentului strălucitor cu care le prezintă".

FIDH cere administraţiei de la Managua să renunţe la construcţia canalului interoceanic

Şi pentru că au fost deja destui filosofi premiaţi pentru literatură, în 1950 juriul Nobel a hotărât că a venit şi timpul unui matematician-filosof - Bertrand Arthur William, al III-lea conte Russell. Deopotrivă epistemolog, logician şi moralist, Bertrand Russell a marcat în mod profund filosofia cunoaşterii de la începutul secolului XX şi a consacrat locul logicii, ca ştiinţă, lângă matematică. El a primit Nobelul "ca recunoaştere a scrierilor sale importante şi variate în care susţine idealurile umanitare şi libertatea de gândire".

Toate televiziunile din Thailanda au un program unic şi emit ALB-NEGRU

Iar cum Nobelul pentru Pace din 1953 i-a fost acordat lui George Marshall, artizanul planului de reconstrucţie a Europei devastată după cel de-al Doilea Război Mondial, carismaticul om de stat britanic Winston Churchill a trebuit să se "resemneze" cu premiul pentru Literatură "pentru măiestria descrierilor sale istorice şi biografice, precum şi pentru strălucitoarea retorică pusă în slujba valorilor umane".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.