Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la ei luăm lumină în pandemie: OMS e implicată în zeci de scandaluri sexuale și nu dă dovadă de transparență în fața finanțatorilor

vaticannews
Organizația Mondială a Sănătății oms who

Principalii donatori ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), printre care SUA şi UE, au criticat vineri reformele lente şi lipsite de transparenţă menite să prevină violenţa sexuală din partea angajaţilor săi, relatează AFP, relatează Agerpres.

Avertismentul vine în contextul în care OMS este din nou implicată într-un caz de comportament inadecvat, de data aceasta implicându-l pe puternicul său director regional din Pacificul de vest, japonezul Takeshi Kasai, care este acuzat şi el de rasism.

OMS se află de luni de zile sub o presiune puternică din partea principalilor săi donatori, după scandalul revoltător al violenţelor sexuale comise de o parte din personalul său în Republica Democrată Congo în timpul unei epidemii de Ebola (2018-2020).

De atunci, OMS a emis o "mea culpa", a promis că îi va pedepsi pe cei vinovaţi şi a lansat un plan de răspuns.

''Aveţi dreptul să vă aşteptaţi la o conduită exemplară şi aveţi dreptul să cereţi o organizaţie care are toleranţă zero faţă de exploatarea sexuală, comportamentele abuzive şi harţuire'', a promis luni şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Răspunsul din partea mai multor ţări a fost imediat.

''Recunoaştem progresele recente înregistrate de OMS, dar (...) sunt necesare reforme organizaţionale mai ample", a declarat noua ambasadoare a SUA la sediul ONU din Geneva, Sheba Crocker, în cadrul unei reuniuni.

''Eforturile OMS de sensibilizare, de formare şi de consolidare a capacităţilor sunt esenţiale, dar nu suficiente", a spus ea.

Statele Unite, dar şi alte ţări, cum ar fi Norvegia, au susţinut, de asemenea, că schimbarea organizaţională trebuie să înceapă "de la vârf, de la conducere".

''Aşteptăm cu nerăbdare punerea în aplicare a unei abordări centrate pe victime şi supravieţuitori pentru a preveni şi a răspunde exploatării, abuzului şi hărţuirii sexuale la toate nivelurile OMS", a declarat reprezentantul francez Bernard Derebergue, vorbind în numele Uniunii Europene.

De asemenea, UE solicită o consolidare a Biroului de servicii de control intern al organizaţiei.

Ambasadorul britanic Simon Manley a cerut "un sistem de anchetă care să promoveze transparenţa" şi "actualizări regulate" cu privire la toate procesele OMS.

- ''Încredere şi transparenţă" -

Într-un raport publicat la începutul lunii ianuarie, un grup de experţi înfiinţat de OMS în urma scandalului din RDC a remarcat "nemulţumirea profundă şi persistentă" a statelor şi a personalului "faţă de lipsa de transparenţă, de întârzierile în tratarea incidentelor" şi de "atitudinea defensivă" cu care organizaţia a abordat în trecut problemele legate de violenţe sexuale.

''Acum este de importanţă crucială ca managerii şi administraţia să comunice în mod regulat, atât pe plan intern, cât şi extern, cu privire la măsurile concrete luate şi la progresele înregistrate'', solicită experţii.

În faţa acestor critici, Tedros a încercat să dea asigurări: "nu trebuie să vă faceţi griji" în ceea ce priveşte "încrederea şi transparenţa". ''Orice informaţie pe care o avem, o putem împărtăşi", a spus el.

OMS investighează în prezent 12 acuzaţii de exploatare şi abuz sexual şi 25 de acuzaţii de hărţuire sexuală.

În schimb, în timpul întâlnirii, şeful organizaţiei nu a făcut niciun comentariu cu privire la acuzaţiile aduse directorului său din Asia. Acestuia i se reproşează că a intimidat personalul, a folosit un limbaj rasist şi a divulgat date sensibile despre vaccinuri către Japonia, acuzaţii pe care oficialul le neagă.

În pofida numeroaselor întrebări ridicate de acest nou caz dezvăluit joi, OMS s-a limitat să afirme că ia "toate măsurile adecvate pentru a asigura monitorizarea acestei chestiuni".

Vezi și O nouă alertă medicală. OMS: 'Următoarea variantă va fi mai contagioasă decât Omicron, întrebarea este dacă va fi mai mortală'

Oficialul acuzat, director al regiunii Pacificului de Vest, cu sediul la Manila, a recunoscut că a fost ''dur cu personalul'', dar a respins acuzaţiile de rasism sau că ar fi împărtăşit informaţii confidenţiale cu Japonia. El a declarat că este pregătit să coopereze în orice anchetă, iar mai multe ţări, inclusiv Franţa, au declarat că urmăresc îndeaproape cazul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.