Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la începutul acestui an, Franţa a reuşit să dejoace 'şapte proiecte de atentate'

AFP
politie franta

"Şapte proiecte de atentate" au fost dejucate de la începutul anului 2017 în Franţa, ceea ce justifică o a şasea prelungire a stării de urgenţă înainte de introducerea unei legi care să consolideze lupta împotriva terorismului, a declarat joi ministrul de interne Gérard Collomb, informează AFP, potrivit agerpres.

"De la începutul anului, am dejucat şapte atentate care ar fi putut face mulţi morţi", a subliniat la canalul CNews ministrul, care a prezentat miercuri în faţa comisiei legislative a Senatului viitoarea lege antiteroristă.

Ziua Independenţei ÎNSÂNGERATĂ la Chicago. Peste 100 de persoane au fost ÎMPUŞCATE

El a menţionat în special arestarea a doi bărbaţi la Marsilia, "care chiar înaintea alegerilor ameninţau că vor comite un atentat ce ar fi putut fi teribil".

Şaptesprezece proiecte au fost dejucate în 2016. Cu toate acestea, cinci atacuri au avut loc de la începutul anului 2017, unele eşuate, dar unul dintre ele a provocat moartea unui poliţist, Xavier Jugelé, pe Champs-Elysees la 20 aprilie.

Reamintind că scopul este de "a încerca să se iasă" din starea de urgenţă, Gérard Collomb a cerut prelungirea ei, aşteptând ca "la toamnă" noua "lege să fie votată".

Noua prelungire a stării de urgenţă, instituită în seara atentatelor din 13 noiembrie 2015, ar urma să fie adoptată definitiv joi în Adunarea Naţională.

Această prelungire de şase luni ar trebui să fie ultima, în condiţiile în care preşedintele Emmanuel Macron a confirmat în faţa deputaţilor şi senatorilor reuniţi în Congres ridicarea stării de urgenţă la 1 noiembrie, după adoptarea unei legi antiteroriste înscriind multe dintre măsuri în dreptul comun.

ALERTĂ la Bruxelles. Autorităţile belgiene SE TEM de un nou atentat terorist

Douăsprezece organizaţii, printre care Amnesty International Franţa, Human Rights Watch, Liga drepturilor omului şi sindicatul magistraţilor (SM, stânga) au cerut miercuri deputaţilor să nu voteze prelungirea stării de urgenţă şi tuturor parlamentarilor să respingă legea care consolidează lupta împotriva terorismului menită să înlocuiască starea de urgenţă.

Ministrul de interne a declarat de asemenea că proiectul de lege antiteroristă prevede închiderea moscheilor ce fac apologia terorismului pentru o perioadă de şase luni care poate fi prelungită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.