Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la influencer pe Instragram, la comerț interzis cu Rusia - Femeie arestată pentru contrabandă cu piese pentru rachete și drone

Instagram
kristina puzyreva

O femeie de 32 de ani pledează vinovată pentru că a trimis în Rusia piese de drone și rachete în valoare de 7 milioane de dolari. „Influencer” pe Instagram, acesta făcea parte dintr-un plan de trimitere de semiconductori în Rusia pentru a evita sancțiunile americane.

Instagramul Kristinei Puzyreva, în vârstă de 32 de ani, este plin de fotografii pe care le-ați mai văzut de la influenceri care călătoresc în toată lumea: pozând în fața unei balot de fân, ținând de mână un bărbat în timp ce îl conduce spre o ruină maiestuoasă și făcând yoga într-un peisaj natural splendid. Singurul lucru care le face interesante este contextul. Puzyreva tocmai a pledat vinovată de participarea la o schemă prin care a trimis în Rusia electronice americane în valoare de milioane de dolari pentru a fi folosite în rachete și drone.

"Kristina Puzyreva și co-inculpații ei ar fi cumpărat și expediat milioane de dolari în produse electronice de proveniență americană pentru a sprijini Kremlinul în atacurile sale continue asupra Ucrainei. Conspirația ei de spălare de bani a fost direct legată de 298 de transporturi de tehnologie restricționată, în valoare de 7 milioane de dolari, către câmpul de luptă rusesc", a declarat luni Erin Keegan, agent special însărcinat cu ancheta, într-un comunicat de presă al Departamentului de Justiție.

Lumea funcționează pe bază de semiconductori, iar mulți dintre cei mai buni din lume sunt produși de companii americane. Cipurile sunt vitale pentru armata fiecărei țări, iar Rusia a cheltuit cantități uriașe din stocul său de rachete, drone și alte muniții în războiul său din Ucraina. După ce Moscova a escaladat războiul din 2022, Washingtonul a înăsprit sancțiunile împotriva sa. În ciuda acestor restricții comerciale, semiconductoarele americane fabricate recent au continuat să apară în armele rusești din Ucraina.

Cum acționa rețeaua de contrabandă

Cazul împotriva lui Puzyreva și a asociaților săi dezvăluie modul în care o parte din produsele electronice au ajuns în Rusia. Puzyreva și soțul ei, Nikolay Goltsev, locuiau în Montreal, Canada, și făceau afaceri cu Salimdzhon Nasriddinov în Brooklyn. Potrivit DOJ, cuplul zbura din Canada la New York, cumpăra electronice prin intermediul unor companii fantomă și apoi le expedia în Rusia. Multe dintre piesele expediate aveau numere de serie, ceea ce a facilitat legătura între piese și transporturi.

Cei trei co-conspiratori au fost arestați la sfârșitul lunii octombrie 2023. Potrivit anchetatorilor federali, Puzyreva și soțul ei au făcut o mulțime de bani din expedierea de electronice în Rusia. Potrivit documentelor din instanță, ea s-a plâns de faptul că a trebuit să creeze 80 de conturi diferite pentru a trimite 3 milioane de dolari unui co-conspirator. "Deja mă dor degetele de la laptop", i-a spus soțul lui Puzreyva într-un mesaj din 2023.

"O mulțime de bani?" A răspuns el. "Ne vom îmbogăți". Când anchetatorii au făcut percheziții în camera de hotel din New York a lui Puzreyva, au confiscat 20.000 de dolari în numerar.

Viață de globetrotter pe Instagram

Publicația Motherboard a descoperit că contul de Instagram al lui Puzyreva, care are o fotografie de profil care se regăsește și pe un profil de Facebook care a fost legat de ea de alți reporteri. nu a mai fost actualizat din 21 octombrie, cu aproximativ zece zile înainte de arestarea ei. Săptămânile de până în momentul în care a fost prinsă zugrăvesc imaginea unui cuplu care trăiește visul influencerului și călătorește în lume în timp ce adună profituri ajutând Rusia să se sustragă sancțiunilor.

Într-un set de fotografii, Puzyreva pozează în fața unei biserici din Bergamo, Italia. Într-o alta, ea a pozat pe Podul Brooklyn, cu spatele la cameră și cu brațele larg desfăcute. Într-un selfie din 22 iunie 2022 - în aceeași zi în care 7 rachete rusești au lovit orașul ucrainean Mykovia - ea a pozat și s-a fotografiat la un mall.

Puzyreva a pledat vinovată, dar încă nu a fost condamnată. Soțul ei și Nasriddinov așteaptă încă să fie judecați.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.