Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De la Novociok în lenjerie la carcera din 'Lupul Polar'. Cum a trăit și cum a murit Alexei Navalnîi în război cu regimul rus

libertatea.ro
Aleksei Navalnii

Carismatic militant rus anticorupţie şi criticul nr.1 al Kremlinului, Aleksei Navalnîi scăpase ca prin urechile acului de moarte după ce a fost otrăvit în august 2020 cu agent neurotoxic de tip militar, aflându-se timp de mai multe luni în convalescenţă în Germania.

Arestat în ianuarie 2021 la întoarcerea sa la Moscova, Aleksei Navalnîi a fost condamnat de atunci la pedepse grele în Rusia, între care ultima - în august anul trecut - la 19 ani de închisoare pentru „extremism”.

Navalnîi (47 de ani) a murit vineri într-o colonie penitenciară din nordul arctic rus, unde fusese transferat recent.

„Deţinutul s-a simţit rău după o plimbare şi aproape imediat şi-a pierdut conştienţa”, a informat vineri penitenciarul.

Decesul apare când administrația rusă se pregătește să intre în alegeri prezidențiale, unde președintele în funcție Vladimir Putin și-a depus candidatura pentru un nou mandat.

ȘTIRIPESURSE.RO vă prezintă povestea recentă a opozantului rus.

Navalnîi a comunicat în ultimii ani în special prin mesaje transmise avocaţilor săi, difuzate apoi pe Internet, atât pentru a denunţa invazia în Ucraina, cât și pentru a-i îndemna pe ruşi să continue să "reziste" Kremlinului.

De peste doi ani şi jumătate, Aleksei Navalnîi alternează sejururile la izolare cu condiţii de detenţie mai mult sau mai puţin stricte, decizii ale administraţiei penitenciare pe care le condamnă de fiecare dată.

Timpul petrecut după gratii avusese consecinţe asupra sănătăţii sale, altădată în bună condiţie fizică, Navalnîi a apărut slăbit şi îmbătrânit în ultimele imagini cu el care au fost date publicității.

Navalnîi, un fost avocat care a devenit cunoscut după ce a criticat elita şi corupţia din Rusia, a fost condamnat în august anul trecut la alţi 19 ani de închisoare, pe lângă cei 11 ani şi jumătate pe care deja îi executa, în contextul în care aproape toţi opozanţii de anvergură din Rusia au fost încarceraţi sau trimişi în exil.

Transfer în nordul polar rus

content-image

După ce a petrecut o perioadă în colonia penitenciară IK-6 din regiunea Vladimir, la est de Moscova, Aleksei Navalnîi a dispărut la începutul lui decembrie din colonia penitenciară. El a fost localizat cu greu, după două săptămâni, dincolo de Cercul Arctic, într-o regiune îndepărtată din nordul Rusiei unde se află mai multe colonii penitenciare.

Navalnîi fusese mutat în colonia penală IK-3 din Harp, în regiunea Iamal-Neneţ, la aproximativ 1.900 km nord-est de Moscova. Colonia cunoscută sub numele de "Lupul Polar", în care activistul a murit, este considerată una dintre cele mai dure închisori din Rusia.

Majoritatea deţinuţilor de acolo au fost condamnaţi pe viață pentru infracţiuni grave. Iernile sunt aspre, iar temperaturile scad și până la minus 30 de grade Celsius.

Situată la aproximativ 60 km de Cercul Arctic, închisoarea a fost fondată în anii 1960 ca parte a ceea ce a fost odată sistemul GULAG de lagăre de muncă forţată sovietice, potrivit ziarului Moskovski Komsomoleţ.

Interzis la alegeri

content-image

Navalnîi a transmis că fusese încarcerat pentru că era văzut ca o ameninţare de către elita politică rusă. În calitate de prizonier, el nu putea candida la alegeri.

Navalnîi a mai fost arestat de mai multe ori pentru presupuse încălcări ale legii, iar o condamnare suferită cu una din ocaziile respective l-a împiedicat să candideze la preşedinţia Rusiei în 2018, împotriva lui Vladimir Putin.

Navalnăi se afla în închisoare de aproape trei ani şi a fost recunoscut la nivel internaţional ca deţinut politic. El a intentat în repetate rânduri procese împotriva sistemului penitenciar pentru că i-ar fi încălcat drepturile.

Susţinătorii săi îl prezenta ca pe un viitor lider al Rusiei, care într-o zi va ieşi din închisoare pentru a-şi conduce ţara, deşi nu este clar cât de mult sprijin popular are Navalnîi în Rusia.

Susţinătorii săi afirmau că autorităţile ruse caută să-l izoleze şi mai mult, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din martie, la finalul cărora victoria lui Vladimir Putin pare asigurată.

Ultima sfidare

content-image

Transferat în nordul polar rus, Aleksei Navalnîi a continuat să sfideze regimul politic rus aflat la putere și și-a asigurat susținătorii pe reţelele sociale că este "bine”. Deplasarea până la noul său loc de detenţie, care a durat 20 de zile, a fost "destul de obositoare", a afirmat el. „Dar sunt într-o stare de spirit bună, ca Moş Crăciun”, a adăugat Aleksei Navalnîi, referindu-se la "barba" care i-a crescut în timpul acelei lungi călătorii, precum şi la noile haine de iarnă adaptate la temperaturile polare.

"Oricum, să nu vă faceţi griji pentru mine. Sunt bine. Sunt liniştit că am ajuns în sfârşit".

În izolare

Șederea lui Navalnîi în penitenciarul din cercul artic nu a fost deloc comodă și după ce a ajuns în noul centru de detenţie a primit în repetate rânduri mai multe zile de izolare pentru că nu s-a identificat corect.

„Ideea conform căreia Putin ar fi mulţumit de faptul că m-a plasat într-o cabană în Marele Nord şi că eu nu aş mai fi torturat la izolare era nu doar una laşă, ci şi naivă", a denunţat Aleksei Navalnîi.

Kira Iarmîş, purtătoarea sa de cuvânt,  spune că Navalnîi a fost dus la izolare de 24 de ori, pentru un total de 273 de zile.

Opozantul a difuzat o fotografie a minusculei curţi de închisoare cu gratii, în care deţinuţii pot ieşi la aer dimineaţa foarte devreme, când temperaturile sunt extrem de scăzute.

Aleksei Navalnîi, intenţionat ironic în mesajele sale, a evocat "minunatul aer proaspăt care suflă în curte în pofida peretelui de beton", precizând că mercurul termometrelor nu a scăzut deocamdată sub -32 de grade Celsius.

O plimbare fatală

''La 16 februarie 2024, în centrul penitenciar nr. 3, deţinutul Navalnîi A.A. s-a simţit rău după o plimbare şi aproape imediat şi-a pierdut conştienţa. (...) Cauzele morţii sunt în curs de a fi stabilite'', a indicat vineri Serviciul penitenciar al regiunii Iamalo-Neneţ într-un comunicat.

Personalul medical a fost chemat, dar nu a reuşit să îl resusciteze pe Navalnîi. "Au fost efectuate toate procedurile de reanimare necesare, dar nu au dat rezultat pozitiv. Medicii urgentişti au constatat decesul pacientului. Cauzele morţii urmează să fie stabilite", precizează acelaşi serviciu.

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat despre decesul lui Navalnîi.

La diversele audieri în procesele sale la care a participat în ultimele luni, Navalnîi părea slăbit şi îmbătrânit. El avea numeroase probleme de sănătate din cauza unei greve a foamei.

Otrăvirea cu agentul toxic Novociok

content-image

Aleksei Navalnîi a fost arestat când a revenit din Germania, la începutul lui 2021, după ce supravieţuise la limită unei otrăviri pe care el o impută serviciilor de securitate ruse, care ar fi acţionat la ordinul Kremlinului.

Spitalizat în comă la sfârşitul lunii august 2020 în Siberia, după ce i se făcuse rău în avion, Navalnîi (la avea vreme în vârstă de 44 de ani) a fost transferat la terapie intensivă la Berlin, unde medicii au concluzionat că el a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din clasa Noviciok, conceput în perioada sovietică în scopuri militare.

Agentul neurotoxic Noviciok a fost utilizat şi împotriva fostului spion dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia în 2018, în Anglia. Potrivit autorităţilor britanice, GRU, serviciul de informaţii al armatei ruse, este principalul suspect. Acest caz a dus la instituirea de sancţiuni occidentale împotriva Rusiei.

Moscova a negat ferm orice implicare în otrăvirea. Activistul rus a fost contaminat după ce agentul neurotoxic i-a fost pus pe lenjeria intimă.

Începuturile

content-image

Navalnîi a început să facă dezvăluiri incomode încă din 2008 despre corupția din Rusia și punea întrebări care deranjau, iar în 2011 a fost arestat pentru prima oară după ce organizat o manifestație împotriva puterii în preajma alegerilor parlamentare.

Au urmat alte arestări ale sale, iar activistul a continuat să atace furibund Kremlinul și să-și formeze cu ajutorul internetului o bază de susținători.

Regimul rus a spus că Navalnîi este un apropiat al CIA și că există probe în acest sens.

Autorităţile îl consideră pe el şi pe susţinătorii săi drept extremişti care au legături cu agenţiile secrete americane, despre care spun că încearcă să destabilizeze Rusia. Acestea au scos în afara legii mişcarea civică a lui Navalnîi, obligându-i pe mulţi dintre susţinătorii săi să fugă în străinătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.