Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De teama Rusiei, care și-ar muta privirea spre 'Marele Nord', Regatul Unit îşi va întări prezenţa militară în Arctica

cnn.com
rusia forta militara arctica

Regatul Unit îşi va întări prezenţa militară în Arctica, a declarat marţi ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, pe fondul îngrijorărilor sporite de după invazia rusă din Ucraina, relatează AFP.

Marele Nord "este important pentru comunicaţiile noastre", "pentru comerţul şi călătoriile noastre" şi "pentru libertăţile noastre", a subliniat Wallace în cadrul unei conferinţe de presă de la baza din Bardufoss (Norvegia), unde a vizitat trupele care participă la o serie de manevre militare de amploare.

Noua strategie britanică în regiune va presupune mai multă supraveghere "pe apă şi la sol", "o navă pentru a ne proteja infrastructurile, cablurile pe care Rusia le vizează pentru a ne face vulnerabili" şi mai multă apărare antisubmarină, a spus ministrul britanic.

O forţă a Royal Marines va fi "de facto în permanenţă" activă în ţările nordice, efectuând în special exerciţii în Norvegia, în Suedia sau în Finlanda, a adăugat el.

La rândul său, omologul său norvegian Odd Roger Enoksen a reamintit că ţara sa, membră NATO şi vecină cu Rusia, doreşte "mai multe activităţi ale aliaţilor în nord", şi a subliniat că Regatul Unit este "aliatul nostru cel mai important în Europa".

Circa 30.000 de soldaţi veniţi din 25 de ţări ale NATO, dar şi din Suedia şi Finlanda, doi parteneri apropiaţi ai Alianţei, se antrenează în prezent în Norvegia.

Programat cu multă vreme în urmă, exerciţiul Cold Response 2022 vizează testarea capacităţii aliaţilor de a se apăra în caz de agresiune, în condiţii de frig accentuat şi într-un mediu dificil, o capacitate a cărei relevanţă a fost evidenţiată de ofensiva militară rusă împotriva Ucrainei, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.