Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

De unde are bani Statul Islamic? Cele şase surse de finanţare (studiu)

isis oil petrol

75 milioane de euro sau 80 milioane de dolari este 'venitul' afişat lunar de Daesh (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic /SI/) ca fiind obţinut în teritoriile pe care le controlează în Siria şi Irak, potrivit unui studiu dat publicităţii luni de IHS, un think tank cu sediul la Londra, citat de publicaţia franceză 20 minutes.fr.

Cu toate acestea, Daesh s-ar confrunta cu dificultăţi financiare, potrivit studiului menţionat. 

Gruparea obţine aproape jumătate din venituri din taxe şi 43% din traficul de petrol şi gaze, un sector slăbit de bombardamentele coaliţiei internaţionale antijihadiste şi ale Rusiei.

Vezi şi: Cum vrea ISIS să cucerească lumea: Manualul secret al Statului Islamic

Statul Islamic, care are dificultăţi pentru echilibrarea bugetului său, a trebuit să reducă recent salariile combatanţilor săi şi să crească tarifele la servicii, precum furnizarea de curent electric, relevă studiul IHS, care asigură că gruparea extremistă sunnită este în căutare de surse finanţare alternative, taxând până acum în mod sistematic populaţia care încearcă să plece din teritoriile ocupate de jihadişti. 

Societatea de studii britanică a identificat şase surse principale de finanţare a Daesh: 'producţia şi traficul de petrol şi gaze, impozitarea activităţilor comerciale în teritoriul pe care îl controlează, confiscarea de terenuri şi proprietăţi, traficul de droguri şi antichităţi, activităţi infracţionale cum ar fi jefuirea băncilor şi răpirile pentru răscumpărare, precum şi întreprinderile publice'. 

Potrivit IHS, Daesh nu depinde de donaţii de la persoane fizice bogate, inclusiv din Golf, spre deosebire de Al Qaida. 

'Statul Islamic controlează un aparat de stat -în Siria şi Irak -şi impune taxe populaţiei, confiscă proprietăţi, creează averi cu întreprinderi publice, inclusiv prin traficul de petrol şi gaze. Alte grupări teroriste nu au aşa ceva', explică pentru AFP Columb Strack, analist pentru IHS.

Vezi şi: Răsturnare de situaţie în Siria: SUA dau vina pe Rusia pentru un incident grav

'În acelaşi timp, pentru că administrează un stat, cea mai mare parte a acestor fonduri merg pentru gestionarea teritoriului. Nu este cum făceau 80 milioane de dolari şi îi cheltuiau pe arme şi bombe', spune el. 

În opinia lui Ludovico Carlino, un alt analist IHS, grupul jihadist 'percepe o taxă de 20% pentru toate serviciile', de exemplu pentru electricitate, reţeaua de telefonie mobilă sau industrie. 

Coaliţia internaţională şi Rusia lovesc în portofoliul Daesh bombardând câmpuri petroliere şi de gaze, în special în estul Siriei. Conform lui Columb Strack, eforturile împotriva surselor de venit ale Daesh sunt pe cale să dea rezultate, inclusiv prin reducerea capacităţii de rafinare şi transport al materiilor prime. În plus, accesul în Turcia a scăzut, fapt ce a obligat Daesh să se replieze pe pieţele siriană şi irakiană pentru a încerca să-şi vândă petrolul. 

Columb Strack situează apogeul puterii Daesh în vara anului 2014, după preluarea controlului asupra oraşului irakian Mosul.'De atunci, ei (jihadiştii) au pierdut teren şi au început să-şi piardă banii', spune el, potrivit Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.