Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deasupra Siriei, rușii și americanii riscă o confruntare aeriană

supersonic avion

Prima misiune de bombardament a aviatiei ruse în Siria din data de 30 septembrie, a fost subordonata ”curatirii” unui perimetru aflat la 25-50 km nord, est si sud-est, din jurul localitatii Jableh ( guvernoratul Latakia ), locul unde functioneaza aeroportul international Basel Al-Assad, transformat în baza aeriana a aviatiei ruse. Cu scopul de a îndeparta pericolul unui atac prin surprindere asupra bazei aeriene, executat de rebelii islamisti. Au fost lovite tinte ISIS si Al-Qaida din guvernoratul Latakia , guvernoratul Hama si guvernoratul Homs. Guvernoratul Latakia se afla pe coasta mediteraneana a Siriei.

Ce obiective au vizat primele lovituri aeriene ale rusilor în Siria ?

Misiunile ulterioare ale aviatiei ruse, trebuie sa tina cont de principiile stiintei militare, raportate la situatia marilor unitati terestre ale armatei siriene, în folosul carora actioneaza. De aceea, rusii înainteaza metodic, cu pasi mici extinzînd sfera bombardamentelor în jurul guvernoratului Latakia. În acelasi timp, coalitia condusa de americanii insita sa merga înainte, cu orice risc, la bombardarea unor iluzorii tinte ISIS. Al doilea raid al aviatiei ruse din 1 octombrie, s-a mutat si spre nord de Latakia, în guvernoratul vecin Idleb. Patru avioane rusesti Su-24M2 au lovit în cîte trei iesiri, cu bombe dirijate pe fascicol laser, baze ale Al-Qaida din Jisr al-Shughur si Jabal al-Jawiya din provincia Idleb.

Alte opt avioane Su-24M2 au executat cîte doua iesiri, vizînd depozite de arme ale ISIS din localitatea Hawach, guvernoratul Hama. Guvernorat, lovit si pe 30 septembrie de loviturile avioanelor Su-24M2. Este de asteptat ca în zilele urmatoare, functie de rezultatele bombardamentelor aeriene ruse, trupele de uscat siriene sa initieze operatii ofensive în guvernoratele Idleb si Hama.

http://mapinmap.ru/

http://mapinmap.ru/

Pîna acum aviatia rusa nu a întreprins masuri serioase de asigurare de lupta, întrucît nu a bombardat estul si nordul Siriei, unde se poate intersecta cu avioanele coalitiei anti-ISIS, conduse de SUA. În nordul Siriei, luptatorii kurzi ( acum aliati ai armatei nationale a lui Bashar Al-Assad ) n-au reusit sa asigure controlul granitei cu Turcia, în guvernoratul Aleppo ( între Azaz si Jarablus. Aceasta discontinuitate permitînd rebelilor ISIS si în mai mica masura Al Qaida, sa primeasca noi recruti, cantitati mari de arme si munitii prin Turcia. Conform hartii cu situatia militara, unitati ale mai multor brigazi ale armatei siriene, detin controlul orasului Aleppo, fiind încercuite de rebeli. Nordul guvernoratului Aleppo este ocupat de rebelii Al Qaida, estul si sudul apartinînd ISIS. Între ISIS si Al Qaeda existînd o cooperare foarte eficienta.

http://i.hizliresim.com/

http://i.hizliresim.com/

Pentru a realiza jonctiunea armatei siriene cu luptatorii kurzi din nord-vestul guvernoratului Aleppo si a securiza granita siriano-turca, ar fi nevoie de crearea unor brese în dispozitivul rebelior din nordul si vestul orasului Aleppo. Aceste brese putînd fi realizate de bombardamentele aeriene ale aviatiei ruse.

Vezi și: Alianță EXPLOZIVĂ în Siria: Cine trece de partea Rusiei

La mai putin de 100 km nord est de guvernoratul Aleppo din nordul Siriei se gaseste baza aeriana turceasca Incirlik. Aici au fost dislocate avioanele americane F-16, radare aeriene AWACS si aparate RU-21 J  ( ELINT ) care participa la loviturile aeriene împotriva ISIS. Tot de la aceasta baza aeriana, avioanele F-16 turcesti îi bombardeaza pe kurzii din Siria, apararea AA a bazeifiind asigurata de o baterie AA americana MIM-104 Patriot. Gaziantep si Kahramanmaras sunt doua localitati turce situate la 25-35 km de granita siriano-turca. Acolo spaniolii si-au amplasat bateria 1 a regimentului 74 de rachete AA. Bateria este înzestrata cu MIM-104 Patriot, cu raza de actiune de 100 km.

Pentru a evita posibilele abordajele cu aviatia turca si cea americana, rusii trebuie sa-si disloce în Siria 1-2 avioane AWACS ( Beriev A-50 ), din cele 23 de care dispune. În plus, grupurile de avioane de lovire ruse care vor ataca obiective de la sol, în guvernoratul Aleppo, vor trebui însotite de cele 4 Su-27M, înarmate pentru lupta aeriana, deja sosite în Siria. Aceste grupuri de lovire la sol vor actiona sub un puternic bruiaj electronic asigurat de continere SAP-518/ SPS-171 si de avioanele ELINT de tip IL2-M1.

Preluare Ziarul de Gardă - Scris de Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.