Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Debarcarea lui Grindeanu, plănuită de luni bune în PSD. Dovada și rolul ASF în ecuație

Inquam Photos / Octav Ganea
Dragnea Grindeanu

Instaurarea unei noi  conduceri la nivelul ASF a  intrat  în linie dreaptă. Puțini știu însă de ce a durat  atât, de la găsirea omului bun de aruncat în jungla asigurărilor de către Liviu Dragnea  și până la validarea de astăzi și care sunt  încrengăturile  legate de debarcarea guvernului Grindeanu.

REACȚIA premierului desemnat Mihai Tudose: Sunt acuzat că nu am vrut să fac două lucruri prost!

Aleșii îi vor valida, în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților de astăzi, pe șeful Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și pe prim-vicepreședintele instituției.

Deputatul social-democrat Leonardo Badea a fost validat, luni seară, de Comisiile parlamentare de buget, finanţe şi bănci în funcţia de preşedinte al ASF. El îl va înlocui pe Mişu Negriţoiu care a fost revocat din funcţie de Parlament pe 11 mai. Tot luni, Comisiile de specialitate l-au validat și pe Ovidiu Răzvan Wlassopol, fostul soț al Liei Olguța Vasilescu, pentru funcţia de prim-vicepreşedinte al instituției, membru executiv.

Toate  bune și frumoase, dar Leonardo Badea  l-a ținut luni bune în șah pe  liderul său de partid, Liviu Dragnea  cu această  nominalizare. Și asta deoarece Badea se  visa nici mai mult nici mai puțin decât ministru în locul lui Viorel Ștefan, la Finanțe, după ce îi luase acestuia locul și la conducerea  comisiei de buget-finanțe de la Cameră, odată colegul său de partid plecat în această iarnă la minister, susțin surse din conducerea PSD.

Sfaturi pe timp de caniculă: La ce temperatură trebuie setat aerul condiţionat

Pentru Leonardo Badea a  contat  și faptul că perspectiva unui portofoliu  de ministru nu-l obliga să renunțe la mandatul de patru ani de parlamentar, așa cum se întâmpla  dacă accepta  propunerea lui Dragnea pentru  preluarea șefiei ASF.  Mai mult,   termenul redus, de puțin peste un an rămas din mandatul lui Negrițoiu, fără  promisiuni clare de obținere a  unui nou mandat ulterior, au contat în ezitările  care l-au  făcut pe Badea să țină în stand-by propria conducere de partid cu un răspuns pozitiv.

Această situație  demonstrează că un anumit grup de social-democrați erau la  curent  de luni bune  cu intențiile liderului lor de partid  de  a-l debarca pe Sorin  Grindeanu la finele  acestei sesiuni legislative și ca  aveau  propriile  planuri și ambiții de mărire în schimbul sprijinului acordat lui Dragnea pentru a  duce la bun sfârșit  acest plan.

Abia pe data de 15 mai, iderul PSD reușea să anunțe de la Alexandria că Badea va fi propunerea PSD pentru șefia ASF, "o persoană eficientă la conducerea Autorităţii".  Chiar și atunci, Bdea și-a menținut speranțele  că va  fi  numit ministru de Finanțe, mai ales că  acum o lună și ceva, planul de înlăturare a  premierului Grindeanu fusese deja  pus în  mișcare. Iar Dragnea a  avut grijă să încurajeze ambițiile fiecărui coleg de partid  cu  vise de mărire pentru a-i mobiliza pe  toți și  a le obține  sprijinul total în ziua moțiunii de cenzură.

Imediat însă după rezultatul votului,  ambițiile multora  s-a destrămat, iar Badea s-a văzut silit să  recurgă la soluția de avarie - cea a șefiei ASF, cu promisiunea, dar nu și cu garanția că  după ce va finaliza mandatul  vacantat de Negrițoiu, va  primi fie  un nou mandat, fie  mult doritul portofoliu de ministru, mai susțin sursele citate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.