Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Debitul Dunării la intrarea în ţară, aproape dublu faţă de media lunii decembrie, în următoarele zile

Cristi Șelaru
dunare

Debitul Dunării la intrarea în ţară, aproape dublu faţă de media lunii decembrie, în următoarele zile

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea de 9.900 metri cubi/secundă (mc/s), peste media multianuală a lunii decembrie (5.200 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), pentru perioada 16 - 23 decembrie 2023, informează Agerpres.

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în general în creştere.

În ceea ce priveşte râurile din România, debitele medii zilnice vor fi în general în scădere, cu excepţia râurilor din jumătatea de est a ţării unde vor fi staţionare, iar către sfârşitul intervalului de prognoză vor fi în creştere uşoară pe râurile din nordul, centrul şi vestul ţării, ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi a propagării.

Hidrologii avertizează că formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi) existente pe râurile din zonele montane din nord-estul ţării se vor menţine fără modificări importante în prima parte a intervalului, iar în partea a doua vor fi în diminuare, restrângere şi eliminare.

Debitul maxim estimat pentru luna decembrie este de 8.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 5.200 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s.

În luna decembrie 2023, regimul hidrologic se va situa la valori peste mediile multianuale lunare, pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Arieş şi pe cursul superior al Mureşului.

Potrivit sursei citate, pe celelalte râuri regimul hidrologic se va situa la următoarele valori: între 80-100% din normalele lunare pe râurile din bazinele hidrografice Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş inferior, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera şi pe cursul superior al Jiului; între 50-80% pe Suceava, Moldova,Bistriţa, Târnave, în bazinul mijlociu al Mureşului, în bazinul superior şi mijlociu al Oltului şi pe cursul Prutului; între 30-50% pe râurile din bazinele hidrografice Cerna, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Putna, Trotuş şi pe cursul Siretului.

Pe de altă parte, cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor consemna pe râurile Râmnicu Sărat, Bârlad, Jijia, precum şi pe râurile din Dobrogea.

Prognoza de specialitate relevă faptul că, în cursul lunii decembrie, formaţiunile incipiente de gheaţă (gheaţă la maluri, ace de gheaţă, curgeri de năboi - zăpadă îngheţată în albie) existente pe unele râuri din zona de munte din nordul şi centrul ţării se vor extinde şi intensifica treptat şi în alte bazine hidrografice, în funcţie de evoluţia temperaturilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.