Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Debitul Dunării, sub media lunii martie săptămâna viitoare

Agerpres
Dunarea

Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în prima parte a intervalului până la valoarea de 5.400 metri cubi/secundă, apoi în creştere până la 5.700 mc/s, însă se va situa sub media multianuală a lunii martie, de 6.700 mc/s, arată prognoza săptămânală a Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 20 martie 2021.

În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în scădere, exceptând ultimele zile ale intervalului când vor fi în creştere pe sectorul Gruia - Bechet, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘România lui Florin Cîțu e o Românie ruptă din Rai. Este unul dintre cei mai slabi oameni politici din istoria postdecembristă’

Pentru luna martie, debitul maxim al Dunării este estimat la 9.500 mc/s, iar cel minim la 6.000 mc/s.

Conform INHGA, în intervalul 14 - 20 martie 2021, prognoza pentru râurile din România arată că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare exceptând primele două zile ale intervalului cand vor fi în creştere pe râurile din nord-vestul, vestul, sud-vestul, sudul şi sud-estul ţării unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă şi propagării.

Creşteri mai însemnate de niveluri şi debite, ca urmare a precipitaţiilor lichide mai importante cantitativ prevăzute şi cedării apei din stratul de zăpadă, se pot înregistra pe unele râuri din Maramureş, Crişana şi Banat.

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri) prezente doar izolat în bazinele superioare ale Bistriţei şi Moldovei vor fi în restrângere şi eliminare.

Potrivit hidrologilor, în luna martie 2021, regimul hidrologic se va situa în general peste mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Jiu, Buzău, Bistriţa şi în bazinul superior şi mijlociu al Ialomiţei şi între 80-100% din mediile multianuale lunare pe râurile din bazinele hidrografice: Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Olt superior şi mijlociu, Argeş, Trotuş, pe cursul inferior al Ialomiţei şi pe râurile din Dobrogea.

De asemenea, pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Putna, Moldova, Suceava şi pe cursurile Siretului şi Prutului, regimul hidrologic va fi între 50-80% din mediile multianuale lunare şi între 30-50% în bazinul hidrografic Vedea.

Doar pe râurile din bazinele Râmnicu Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului se vor înregistra valori sub 30% din normalele lunare.

"În luna martie sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din zonele de munte din vestul, nordul şi sudul ţării, datorită precipitaţiilor lichide, cedării apei din stratul de zăpadă din zona de munte şi propagării", arată prognoza pe trei luni emisă de INHGA.

De asemenea, este posibilă apariţia formaţiunilor de gheaţă (gheaţă la maluri, năboi, pod de gheaţă) în perioadele cu temperaturi scăzute, îndeosebi pe râurile din zonele de munte din nordul şi centrul ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.