DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Debitul maxim al Dunării se va situa peste mediile multianuale ale lunilor mai şi iunie, în timp ce în aprilie va fi sub valoarea medie

Agerpres
Dunarea

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa peste mediile multianuale ale lunilor mai şi iunie, în timp ce în aprilie va fi sub valoarea medie prognozată de hidrologi, conform analizei pe trei luni realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

În ceea ce priveşte regimul hidrologic pe râurile interioare, acesta va fi, în general, la valori cuprinse între 50 şi 80% din mediile lunare în aprilie, mai şi iunie, potrivit Agerpres.ro.

Citește și: Specialistii vin cu o veste INCREDIBILĂ: economia românească ar putea fi MAI PUȚIN afectată de criză decât se crede

Astfel, în luna aprilie 2020, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, însă vor fi şi valori mai mici, între 30-50% din normalele lunare, pe râurile din bazinele hidografice: Olt inferior, Vedea, Putna şi Trotuş şi chiar sub 30% din aceste valori pe râurile din bazinele hidrografice: Rm. Sărat, Bârlad, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe afluenţii săi.

În luna mai, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Putna, Trotuş. Cele mai mici valori (sub 30%) se vor înregistra pe Bârlad şi pe râurile din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului.

Citește și: Impozitarea cu 90% a salariilor de lux din sistemul bugetar: lista măsurilor USR pentru Klaus Iohannis și Ludovic Orban

Potrivit hidrologilor, în luna iunie, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Jiu mijlociu şi inferir, Olt inferior, Vedea, Rm.Sărat, Putna, Trotuş. Cele mai mici valori (sub 30%) vor fi consemnate pe Bârlad şi pe râurile din bazinul mijlociu şi inferior al Prutului.

"În cursul lunilor aprilie, mai şi iunie sunt posibile episoade cu creşteri mai importante de niveluri şi debite, cu depăşirea Cotelor de Apărare pe unele râuri, îndeosebi din nordul, vestul şi centrul ţării, în perioadele cu ploi mai însemnate cantitativ", avertizează hidrologii.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna aprilie este de 5.500 metri cubi/secundă (mc/s), mult mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 7.900 mc/s, iar cel minim de 3.200 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Citește și: CCR discută pe 6 mai sesizările PNL pe legile inițiate de PSD privind amânarea plății ratelor și suspendarea plății utilităților

Pentru luna mai 2020, debitul de nivel maxim prognozat este de 8.000 mc/s, peste valoarea medie multianuală a perioadei, de 7.250 mc/s, iar cel minim de 4.200 mc/s.

De asemenea, pentru luna iunie, debitul maxim al Dunării este estimat la 7.000 mc/s, iar cel minim la 3.500 mc/s, faţă de media lunii respective, de 6.400 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.