Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Debitul maxim al Dunării, sub mediile multianuale în octombrie, noiembrie şi decembrie (INGHA)

pod dunare

Debitul maxim al fluviului Dunărea se va situa sub mediile multianuale ale lunilor octombrie, noiembrie şi decembrie, în timp ce regimul hidrologic pe râurile interioare va fi, în general, la valori cuprinse între 30% şi 80% din mediile lunare, dar şi sub 30% pe unele râuri din ţară, relevă analiza pe trei luni publicată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA).

Astfel, în luna octombrie 2021, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Timiş, Bârzava, Moraviţa, Caraş, Nera, Cerna, Desnăţui, Jiu, Olt inferior, Vedea, Rm. Sărat, Putna, Bârlad, Prut mijlociu şi inferior şi pe râurile din Dobrogea.

În luna noiembrie 2021, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Crasna, Barcău, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, Buzău mijlociu şi inferior, Putna, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea, iar cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Rm.Sărat, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

Conform INHGA, în prima lună de iarnă, regimul hidrologic se va situa în general la valori cuprinse între 50-80% din mediile multianuale lunare, mai mici (30-50%) pe râurile din bazinele hidrografice: Cerna, Desnăţui, Jiu mijlociu şi inferior, Olt inferior, Vedea, pe cursul mijlociu şi inferior al Prutului şi pe râurile din Dobrogea, iar cele mai mici valori (sub 30% din normalele lunare) se vor înregistra pe Rm.Sărat, Putna, Bârlad şi pe afluenţii Prutului.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, la intrarea în ţară (pe secţiunea Baziaş), debitul maxim estimat pentru luna octombrie este de 3.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mic faţă de valoarea medie multianuală de 3.850 mc/s, iar cel minim de 2.300 mc/s, relevă prognoza de specialitate.

Pentru luna noiembrie, debitul maxim al Dunării este estimat la 4.000 mc/s, iar cel minim la 2.400 mc/s, faţă de media lunii de 4.650 mc/s.

Pe de altă parte, pentru decembrie media lunii este de de 5.200 mc/s, în timp ce debitul maxim al Dunării este estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 3.000 mc/s.

Hidrologii precizează că aceste estimări de lungă durată se vor actualiza prin prognoze de scurtă durată care vor fi precedate, în situaţiile în care se estimează posibilitatea depăşirii Cotelor de Apărare, de avertizări hidrologice emise pe baza situaţiei şi a evoluţiei factorilor meteorologici din momentul respectiv.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.