Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia care poate aprinde RĂZBOIUL în Irak: S-a ordonat ARESTAREA liderilor kurzi

www.cuvantul-ortodox.ro
Turcia Kurdistan Irak

Un tribunal din Bagdad a ordonat miercuri arestarea preşedintelui şi a doi membri ai comisiei care a organizat referendumul asupra independenţei din Kurdistanul irakian, a anunţat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Consiliului Suprem al Magistraturii din Irak, Abdel Sattar al-Bireqdar.

Această decizie a fost luată după ce justiţia a fost sesizată de Consiliul de Securitate Naţională, prezidat de premierul irakian Haider al-Abadi şi din care fac parte mai mulţi miniştri, a precizat el, scrie agerpres.ro.

Citește și: Premierul Mihai Tudose a început ASALTUL! Pe cine a CONCEDIAT șeful Guvernului .

Hendren Saleh, preşedintele femeie al comisiei, precum şi Yari Hadji Omar şi Wahida Yofo Hermez "au organizat referendumul, încălcând decizia Curţii Supreme" irakiene, a subliniat Abdel Sattar al-Bireqdar.

Curtea Supremă, cea mai înaltă instanţă judiciară centrală, a decis la 18 septembrie să suspende această consultare din regiunea autonomă Kurdistan, considerând-o contrară Constituţiei.

Citește și: Simona Halep a dezvăluit TOTUL despre noua sa investiție! Ce proiect îi va purta numele

Ordinul de arestare a celor responsabili de organizarea referendumului a fost emis de tribunalul din Rassafa, malul estic al fluviului Tigru, care înglobează jumătate din capitala irakiană.

Ordinul împiedică cei trei responsabili kurzi, care au efectuat numeroase navete pentru a se întâlni cu responsabili la Bagdad odată cu apropierea referendumului, să circule în provinciile irakiene, în afara celor trei guvernorate ale regiunii autonome.

Citește și: Solicitare de urgență la CSM! Arătat cu degetul că ar fi „ACOPERIT”, un celebru judecător iese la ATAC

Exact la două săptămâni după o victorie masivă a votului favorabil independenţei în cadrul acestei consultări controversate, criza continuă să afecteze relaţiile dintre Ebril şi Bagdad.

Luni, guvernul central a anunţat noi măsuri de retorsiune economice şi judiciare împotriva Kurdistanului irakian, sporindu-şi ameninţările, însă fără a-şi detalia deciziile.

Citește și: Vodafone România face o mutare IMPREVIZIBILĂ! Cum vrea să devină lider pe piață – o nouă ofertă

Miercuri, mai devreme în cursul zilei, Curtea Supremă irakiană şi-a declinat competenţa de a decide asupra soartei deputaţilor din Parlamentul central de la Bagdad care au sprijinit referendumul asupra independenţei în Kurdistanul irakian sau care au votat la acest referendum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.