Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia Comisiei Europene aruncă în aer cotele de migranți: Totul e ILEGAL

imigranti refugiati

Stabilirea de către un stat membru al Uniunii Europene de cote de solicitanţi de azil, dar şi aplicarea unei politici de liberă trecere a migranţilor pe teritoriul unei ţări sunt măsuri ilegale din punctul de vedere al legislaţiei europene, se arată într-un aviz juridic al Comisiei Europene, consultat de AFP.

'Orice limitare a numărului de cereri de azil făcute de teritoriul unui stat membru, inclusiv la frontieră, ar fi incompatibil atât cu legislaţia europeană', cât şi cu Convenţia de la Geneva, potrivit acestei analize juridice a Direcţiei pentru migraţii a executivului comunitar.

Citește și: Surpriză: Cu ce personaj important s-a iubit senatoarea PNL Doina Tudor, reținută de DNA

Documentul, datat 25 februarie, examinează legalitatea conţinutului unui recent comunicat comun al poliţiilor din Austria, Slovenia, Croaţia, Serbia şi Macedonia, care au convenit asupra stabilirii unor criterii unice privind înregistrarea şi transportul migranţilor.

Croaţia şi Slovenia au anunţat vineri că vor limita la 580 numărul zilnic de migranţi autorizaţi să le tranziteze teritoriile. Austria anunţase recent o cotă zilnică de 80 de solicitanţi de azil admişi pe teritoriul său şi de 3.200 de persoane cărora le va permite tranzitul.

Citește și: Google face revoluție: Lansează propriul Whatsapp

'Accesul la procedura de azil trebuie garantat tuturor persoanelor care solicită azil într-un stat membru', fără plafon numeric, iar aceste cereri trebuie 'înregistrate în cel mult 10 zile de la depunerea lor', se precizează în documentul Comisiei.

În ceea ce priveşte problema de a şti dacă statul membru unde a fost depusă cererea va rămâne efectiv responsabil cu procesarea acesteia, ea 'va fi decisă ulterior' în conformitate cu regulile europene, în particular cu aşa-numitul 'regulament Dublin', conform căruia răspunderea revine statului prin care solicitantul de azil a intrat în UE.

Citește și: VIDEO ȘOCANT Șoferul unui tir calcă un om, se dă jos și îl lasă pe o bordură

În schimb, Comisia consideră că statele membre care au reintrodus controale la frontiere trebuie să refuze intrarea nu doar a migranţilor ilegali, dar şi a candidaţilor la azil care declară că doresc să depună cererea ulterior, într-un alt stat.

'Aplicarea unei politici de liberă trecere pentru cetăţenii sirieni şi irakieni de-a lungul rutei Balcanilor Occidentali este deosebit de dăunătoare stabilizării sistemului Schengen, în măsura în care aceste persoane sunt în principiu eligibile pentru planul de relocalizare', afirmă Comisia.

Politica de 'liberă trecere' pentru solicitanţii de azil 'îi îndeamnă pe aceştia să circule fără forme legale în UE' şi 'sabotează planul de relocalizare', se arată în acelaşi document, scrie agerpres.ro.

Citește și: VIDEO Ea e profesoara de religie care a câștigat Miss Germania pentru prima dată în istorie

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.