Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia de ultimă oră a lui Victor Ponta îi face pe plac lui Klaus Iohannis

revista presei

Evenimentul Zilei:

Așa cum a susținut în campania pentru primul tur, ambiția lui Klaus Iohannis e să realizeze marile sale Proiecte prin consens. El a chemat la Cotroceni partidele pentru a găsi  un Consens în chestiunea legilor electorale... O asemenea înțelegere a funcției de președinte reclamă din start echidistanța sau măcar teatrul echidistanței față de toate partidele politice din România. Pentru a fi un Mediator, Klaus Iohannis are nevoie ca nici un partid să nu-l identifice drept adversar al său și aliat al partidului adversar. Dacă președintele s-ar implica fie și discret în răsturnarea guvernului Ponta, asta ar însemna că cel puțin față de PSD nu mai e un Mediator, un Arbitru, un Moderator al talkshow-urilor  de la Cotroceni, ci un Președinte implicat în bătălia politică, un Președinte Jucător. Există riscul ca PSD să nu mai meargă la Cotroceni la Arbitru. În aceste condiții, postura de Mediator s-a dus dracului. Așadar, în însăși postura de Arbitru a lui Klaus Iohannis stă condiția de a nu se implica în răsturnarea Guvernului. Dovada? Victor Ponta s-a învoit pînă la urmă să meargă și el la Cotroceni, la consultări, după ce inițial susținuse că va merge în locul său Liviu Dragnea. Fără prezența celui care conduce partidul de Guvernămînt, consultările de la Cotroceni ar fi fost un eșec din start. Decizia de ultimă oră a lui Victor Ponta îi face pe plac Președintelui Arbitru Klaus Iohannis.În schimbul acestui favor, Victor Ponta a obținut ceea ce atît el, cît și Klaus Iohannis numesc dialog instituțional, care nu e altceva decît o Coabitare cu o altă pălărie.

Romania Libera:

Dușul rece înregistrat de PSD Cluj-Napoca la alegerile prezidențiale din noiembrie 2014 nu rămâne fără urmări. Înfrângerea la scor a social-democraților, la doar o jumătate de an după succesul istoric de la alegerile europarlamentare, când PSD devenea, pentru prima oară, cel mai votat partid din cel mai mare oraș al Transilvaniei, a dus la decizii dure. „Începe noaptea cuțitelor lungi“ a fost comentariul unuia dintre membrii conducerii PSD Cluj. Conducerea organizației municipale a PSD va fi dizolvată și filiala municipală va fi reorganizată, a anunțat președintele acestui for, fostul ministru delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea. Ea a declarat că este nevoie de o împrospătare a acestei organizații după alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2014. „Liniile directoare ale acestui demers presupun deschiderea partidului spre societatea civilă. Printre cei 24 de membri ai conducerii municipale sunt oameni care nu vin nici măcar la ședințe și care nu s-au implicat deloc în campania electorală. În locul lor trebuie să aducem oameni care vor să facă ceva pentru comunitate“, a declarat Aurelia Cristea la finalul primei conferințe de presă ținută în acest an.Deputata Aurelia Cristea a adăugat că în următoarele trei luni vor fi invitate să se alăture PSD personalitățile cu vederi de stânga care provin din societatea civilă, din sindicate și din mediul universitar... De asemenea, în această perioadă, reprezentanții PSD vor începe să contureze listele de candidați la Consiliul Local pentru alegerile din 2016. Lidera organizației municipale a PSD a mai afirmat că este dezamăgită de faptul că nici unul dintre consilierii locali social-democrați încă nu și-a depus raportul de activitate.

Digi24:

Guvernul de la Viena ia măsuri pentru a avea mai mult control asupra companiilor de stat, iar vestea s-ar putea să nu le pice bine marilor acționari străini. OIAG, organismul care administrează participațiile statului, va fi transformat din societate comercială în agenție guvernamentală. Practic, autonomia îi este redusă și decizia politică va cântari mult. Nu va mai lua nicio decizie majoră fără binecuvântarea guvernului. Într-un interviu citat de Energy Report, acordat unei reviste austriece, președintele OIAG declara că modificările aduse contravin înțelegerilor statului cu marii acționari. Aceștia au acorduri de parteneriat pe termen lung, care acum ar putea fi considerate nule, având în vedere creșterea puterii statului în companii. Președintele OIAG declară că partenerii străini s-ar putea retrage. La grupul-mamă al OMV-Petrom, statul, prin organismul OIAG, deține puțin peste 30% din acțiunile companiei. Dacă fondul de investiții din Abu Dhabi și-ar vinde participația, guvernul de la Viena ar ajunge să aibă peste 55%. Pachetul deținut de arabi costă însă 1,8 miliarde de euro. În anumite condiții, statul austriac ar putea fi obligat să răscumpere acțiunile arabilor și se ridică întrebarea dacă este cu adevărat pregătit să plătească pentru ele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.