Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizia istorică ce ar putea schimba războiul: Biden deschide calea spre livrarea de avioane F-16 Kievului

F-16 US Air Force

Este o cotitură importantă în sprijinul occidental pentru Kiev şi o decizie calificată drept "istorică" de preşedintele Volodimir Zelenski: Joe Biden este de acum gata să permită altor ţări să furnizeze Ucrainei avioanele de luptă pe care ea le cere insistent, F-16 de fabricaţie americană, scrie La Libre Belgique, citat de Rador.

De la summitul G7 din Japonia, preşedintele american şi-a asigurat interlocutorii de "sprijinul său pentru o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a IV-a inclusiv F-16", potrivit unui înalt oficial de la Casa Albă.

Anunţul a fost repede salutat de prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, ca şi de prim-ministrul belgian, Alexander De Croo, şi de ministrul neerlandez al apărării, Kajsa Ollongren.

"Regatul Unit va colabora cu Statele Unite, Ţările de Jos, Belgia şi Danemarca pentru a da Ucrainei capacitatea aeriană de luptă de care are nevoie", a afirmat Sunak.

Aceasta "va ajuta considerabil armata noastră a aerului", s-a bucurat preşedintele ucrainean Zelenski.

Aprobare prealabilă

Joe Biden, care orchestrează răspunsul occidental faţă de Rusia, face faţă unei presiuni tot mai mari să autorizeze trimiterea de aeronave americane ale Lockheed Martin Ucrainei, nu prin intermediul Statelor Unite însele, ci prin intermediul altor ţări care au.

Livrarea acestor avioane de către terţe ţări este supusă aprobării prealabile a Washingtonului şi mai precis unei autorizaţii de la Departamentul de Stat, printr-o grijă de protejare a tehnologiei militare americane.

În vreme ce antrenamentul se va desfăşura în lunile următoare, coaliţia noastră de ţări care participă la acest efort va decide când să furnizeze avioane, câte şi cine le va furniza, a continuat oficialul.

Această formulare "când" şi nu "dacă" - este, din partea Statelor Unite, semnalul cel mai favorabil până astăzi pentru livrarea acestor aparate cerute de Kiev.

Volodimir Zelenski cere de luni de zile aliaţilor săi occidentali să-i furnizeze avioane care ar permite armatei ucrainene să lovească în adâncime trupele ruse, fără a constitui totuşi o soluţie miracol în acest conflict.

Antrenamentul va avea loc în afara Ucrainei, în locuri situate în Europa şi va dura luni de zile", a precizat înaltul oficial, spunând că "speră ca acest antrenament să înceapă în săptămânile următoare".

"Coaliţie internaţională"

Marţi, Regatul Unit pledase pentru o "coaliţie internaţionlă" destinată să furnizeze aceste avioane de luptă armatei ucrainene, dar estimase apoi, împreună cu Germania, că îi revenea Casei Albe sarcina să-şi dea acordul final.

Polonia, care deține F-16, a anunţat deja că ar fi dispusă să furnizeze avioane Ucrainei, la fel și Ţările de Jos, care, la fel ca un număr de ţări din NATO, au decis să-şi înlocuiască flota de F-16 cu un avion mai recent, F-35.

Deocamdată, nu se pune problema pentru Statele Unite să ia o asemenea decizie, dar simplul fapt că permit ca alte ţări să o facă ar fi o cotitură majoră a răspunsului occidental la invazia Rusiei din februarie 2022.

Casa Albă însăși și-a adaptat constant poziția de la începutul războiului. Astfel, ea a autorizat recent trimiterea de tancuri americane Ucrainei, ceea ce a fost multă vreme un tabu la Washington.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.