Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie cheie luată de Curtea Constituțională din Germania în privința sistemelor de recunoaștere a numerelor de înmatriculare

bulgaria numere

Poliţia germană foloseşte aşa-numitele sisteme de citire automată a plăcuţelor de înmatriculare (AKLS) în diferite scopuri, precum securizarea unei zone în timpul unor evenimente importante, prevenirea furturilor sau căutarea unor infractori periculoşi. Aceste sisteme, folosite pe întreg teritoriul ţării, înregistrează plăcuţele de înmatriculare ale tuturor autovehiculelor aflate în trecere, împreună cu locul, data, ora şi direcţia de deplasare, informează Agerpres.

Citește și: Incendiu mortal în Bosnia: un migrant a murit și altul a fost rănit, într-o casă abandonată în care trăiau

Curtea Constituţională a Germaniei a decis marţi împotriva reglementărilor şi practicilor actuale care permit folosirea sistemelor de recunoaştere automată a numerelor de înmatriculare în landurile Bavaria, Baden-Wuerttemberg şi Hessa, transmite Xinhua. Curtea de la Karlsruhe a stabilit, în urma procesului intentat de trei şoferi, că reglementările privind monitorizarea şi compararea plăcuţelor de înmatriculare cu date din baza de date a poliţiei sunt parţial neconstituţionale. 'Noi posibilităţi tehnice pentru a sprijini activităţile autorităţilor de securitate de căutare şi investigare sunt necesare urgent. Ele trebuie însă să fie legitimate cu cea mai mare atenţie', a comentat Rainer Wendt, preşedintele la nivel federal al Sindicatului poliţiştilor germani (DPolG). Decizia Curţii ar putea avea un efect asupra unei noi legi adoptate în noiembrie 2018, care face posibilă înregistrarea automată a neconformării şoferilor la interdicţia de a conduce pe teritoriul Germaniei autovehicule cu motoare diesel mai vechi.

Potrivit Ministerului de Interne, tehnologia a fost desfăşurată pe scară largă pentru prima dată în 2012 pentru găsirea unui şofer neidentificat care trăsese din maşina sa asupra altor vehicule pe autostradă. În Bavaria, dispozitivele AKLS sunt utilizate din 2006. Guvernul regional a declarat Curţii în 2017 că folosea 19 sisteme staţionare în 12 locaţii, precum şi două sisteme mobile, iar în 2016 au trecut lunar, în medie, prin faţa acestor dispozitive câte 8,9 milioane de plăcuţe de înmatriculare.

Curtea de la Karlsruhe a decis că landul Bavaria nu deţine competenţele legale necesare pentru a folosi AKLS pentru controale la frontieră. Utilizarea acestor dispozitive este permisă doar 'pentru prevenirea unor infracţiuni grave sau a anumitor infracţiuni penale'. Konstantin von Notz, vicelider al grupului parlamentar al Verzilor, a salutat decizia Curţii Constituţionale. 'Decizia arată în mod clar limitele pentru supravegherea automată în masă', a declarat deputatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.