Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie controversată a ÎCCJ: Magistraţii au liber la înjurat politicieni

judecator facebook justitie

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, condus de preşedinta ÎCCJ Cristina Tarcea, a anulat sancţiunea disciplinară dictată de CSM împotriva unui judecător care l-a jignit pe Florin Iordache, ministru al Justiţiei la acea dată.

Judecătorul Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Piteşti a postat pe contul său de Facebook, la începutul anului 2017, mai multe critici la adresa ministrului Justiţiei de la acea dată, Florin Iordache. „Numirea acestei slugi în fruntea acestui minister sensibil este o palmă dată magistraţilor oneşti şi juriştilor profesionişti. Nici că se putea o propunere mai bună în noua eră Dragnea, pentru Ministerul Justiţiei precum acest sculer matriţer de Caracal, pe numele său Florin Iordache. Mai rar un monument de incompetenţă şi impostură precum acest ipochimen”, scria judecătorul.

Vezi şi: Descoperire a cercetătorilor canadieni: Condimentul care previne cancerul de colon

Afirmaţiile magistratului au ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare, care a înaintat către CSM o acţiune disciplinară. Secţia de judecători în materie disciplinară a decis, în iunie 2017, sancţionarea judecătorului Ioan Fundătureanu cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 20%, pe o perioadă de 5 luni. Magistratul a atacat decizia CSM la ÎCCJ, iar completul condus de Cristina Tarcea, ea însăşi membră a CSM, i-a dat câştig de cauză.

"Admite recursul declarat de Fundătureanu Ioan împotriva Hotărârii nr.20J din 14 iunie 2017, pronunţată de Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii în dosarul nr.11/J/2017. Casează hotărârea atacată şi, rejudecând, respinge acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtului Fundătureanu Ioan, judecător în cadrul Curţii de Apel Piteşti, ca neîntemeiată. Definitivă", a decis ÎCCJ.

În motivarea deciziei, recent publicată, judecătorii ÎCCJ argumentează că afirmaţiile lui Ioan Fundătureanu intră sub protecţia legislaţiei privind libertatea de exprimare.

De altfel, Cristina Tarcea, preşedinta ÎCCJ, afirma public, în urmă cu două săptămâni, că în timp ce judecătorii care au folosit metafore în discursul public sunt cercetaţi disciplinar, nu se întâmplă acelaşi lucru şi cu politicienii.

"Dacă un judecător și-ar permite să adreseze unui politician invectivele pe care ei le adresează magistraților, oare ce s-ar întâmpla?(...) Sunt absolut de acord că trebuie echilibru din toate părțile. Nu vreau să uitați că sunt judecători care și-au permis să folosească metafore în discursul public și au fost supuși unor proceduri disciplinare. Nu îmi aduc aminte ca în altă parte a societății să se fi parcurs măcar o procedură disciplinară", a spus Cristina Tarcea în plenul CSM.

Vezi şi: Ce trebuie să faci dacă te înțeapa o albină. Marea greșeală care trebuie evitată .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.