Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie controversată la nivelul UE: certificatul de vaccinare, valabil doar 9 luni

digi24.ro
certificat pasaport de vaccinare

Uniunea Europeană ia în considerare un termen de valabilitate de nouă luni pentru certificatele de vaccinare împotriva Covid-19, care permit turiştilor o anumită libertate de a călători în timpul pandemiei, transmite Reuters.

Comisia Europeană a propus joi ca certificatul digital al UE să fie actualizat. Acest document le-a permis oamenilor să călătorească mai uşor în timpul pandemiei, incluzând vaccinarea, recuperarea recentă după boală sau rezultatul unui trst negativ recent, informează News.ro.

Ideea propusă este ca documentul să aibă o durată de viaţă de nouă luni după administrarea primului set de vaccinuri, deci după a doua doză a vaccinului Pfizer-BioNTech, de exemplu, sau după o doză de vaccin Johnson & Johnson.

Recomandarea de joi nu se referă încă la rapeluri.

Comisia a spus că se poate considera, în mod rezonabil, că protecţia dată de rapeluri să dureze mai mult decât cea care rezultă din seria de vaccinare primară”. Ca atare, o nouă dată de expirare ar putea fi anunţată în câteva săptămâni, pentru a include recomandările referitoare la rapeluri.

Într-o schimbare majoră de politică, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a sugerat miercuri ca toţi adulţii să primească un rapel de vaccin, cu prioritate cei de peste 40 de ani.

”Este evident că pandemia nu sa încheiat încă”, a declarat joi comisarul european Didier Reynders.

Ca atare, a spus el, ”regulile de călătorie trebuie să ţină cont de această situaţie volatilă”.

Diverse ţări europene se confruntă cu un număr mare de infecţii cu Covid-19, în special cele în care rata de vaccinare rămâne scăzută.

Rata de inoculare la nivelul UE este de 67%, dar maschează diferenţele dintre state, cum ar fi Portugalia, unde 88% din populaţie este complet vaccinată, şi altele, unde oamenii sunt mai reticenţi în a se vaccina împotriva coronavirusului.

Anunţul de joi a venit în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a avertizat la începutul acestei săptămâni că numărul deceselor cauzate de Covid-19 în regiune ar putea depăşi 2 milioane până în martie. De asemenea, OMS a descris recenta creştere a cazurilor drept ”foarte gravă”.

Diferite ţări europene au anunţat măsuri în ultimele săptămâni pentru a limita creşterea infecţiilor. Ţări precum Austria şi Republica Cehă au adoptat unele dintre cele mai stricte abordări.

Propunerea de joi trebuie ratificată de cele 27 de state membre UE înainte de a fi aprobată. Propunerea sugerează, de asemenea, că copiii sub şase ani ar trebui să fie scutiţi de orice restricţii de călătorie. Cei cu vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani ar trebui, de asemenea, să fie scutiţi, cu excepţia cazului în care provin dintr-o ţară cu un nivel foarte ridicat de contagiune, iar copiii de peste 12 ani vor trebui să respecte aceleaşi reguli ca şi adulţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.