Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie de ultimă oră a Comisiei speciale pentru legile Justiţiei: Judecătorii şi procurorii, apăraţi din oficiu de imixtiunile în activitatea profesională

comisie legile justitiei

Judecătorii şi procurorii vor fi apăraţi din oficiu împotriva oricărui act de imixtiune în activitatea profesională de către secţiile speciale din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, au decis marţi parlamentarii Comisiei speciale pentru modificarea legilor Justiţiei.

Conform amendamentului adoptat de parlamentari, Secţia pentru judecători şi după caz Secţia pentru procurori a CSM au dreptul, respectiv obligaţia corelativă, de a se sesiza din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act de imixtiune în activitatea profesională sau în legătură cu aceasta, care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea judecătorilor, respectiv imparţialitatea procurorilor în dispunerea soluţiilor precum şi împotriva oricărui act care ar crea suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii apără reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor, se arată în amendamentul PSD, ALDE, PNL cu modificări, însuşit de CSM.

Citește și: Dezvăluiri explozive ale unui avocat judecat în dosarul lui Tăriceanu: Decizie BOMBĂ luată de fosta soție a șefului Senatului, în același dosar

În prezent, CSM are dreptul şi obligaţia de a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act care le-ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea ori ar crea suspiciuni cu privire la acestea.

Judecătorii sau procurorii care consideră că independenţa ori imparţialitatea le sunt afectate în orice mod prin acte de imixtiune în activitatea profesională se pot adresa Secţiilor corespunzătoare din Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a dispune măsurile necesare, conform legii.

Parlamentarii au mai decis ca judecătorii şi procurorii, inclusiv cei pensionaţi, să beneficieze de despăgubiri acordate din fondurile bugetare ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ale Ministerului Justiţiei, Ministerului Public sau, în cazul procurorilor militari, din fondurile Ministerului Apărării, în cazul în care viaţa, sănătatea ori bunurile le sunt afectate în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, anunță Agerpres.

Citește și: Claudiu Manda, reacţie de ULTIMĂ ORĂ după măsurile luate de SRI în cazul generalului Dumbravă

Un alt amendament al ALDE mai prevede că judecătorii şi procurorii au dreptul să opteze pentru autosuspendarea din activitate pe o durată de până la 2 ani. De această opţiune ia act secţia corespunzătoare din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Pe durata suspendării, nu le este aplicabil regimul incompatibilităţilor şi interdicţiilor prevăzut de lege.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.