Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie fulger în Turcia, după cutremurele nimicitoare: Dobânda cheie a fost redusă cu 50%

politico.eu
turcia-erdogan-cutremur

Banca centrală a Turciei a redus joi rata dobânzii de politică monetară cu 50 de puncte de bază, până la 8,5%, așa cum era de așteptat, în urma cutremurului devastator care a ucis peste 43.000 de persoane în sudul Turciei în această lună, scrie Reuters.

"A devenit și mai important să menținem condițiile financiare de susținere pentru a păstra ritmul de creștere a producției industriale și tendința pozitivă a ocupării forței de muncă după cutremur", a precizat banca centrală într-un comunicat.

Instituția a precizat, după ședința lunară a comitetului de politică monetară, că va monitoriza îndeaproape dezechilibrele dintre cerere și ofertă cauzate de cutremur asupra inflației și a subliniat importanța susținerii creșterii economice și a ocupării forței de muncă.

Decizia a avut un impact redus asupra lirei, care s-a tranzacționat la 18,8755, neschimbată față de nivelurile sale inițiale. Moneda a fost în mare parte stabilă din vară, în mare parte din cauza gestionării statului.

Reducerea dobânzilor era pregătită în contextul alegerilor

Chiar și înainte de cutremure, analiștii au spus că ar putea exista o mai mare relaxare înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare care vor avea loc în iunie, când se așteaptă ca președintele Tayyip Erdogan să se confrunte cu cea mai mare provocare politică din cele două decenii de guvernare.

Anul trecut, banca a redus dobânda cheie cu 500 de puncte de bază într-un ciclu de relaxare neortodox menit să contracareze o încetinire economică, înainte de a o menține constantă la 9% în decembrie și ianuarie. Măsurile de stimulare au fost luate chiar și în condițiile în care inflația a depășit 85% anul trecut și a scăzut abia la 58% în ianuarie.

Erdogan a îndemnat la stimulente monetare în ultimii ani, cu scopul de a obține stabilitatea prețurilor prin reducerea costurilor de împrumut, stimularea exporturilor și transformarea deficitelor cronice de cont curent în excedente. Însă reducerile de rate au declanșat o prăbușire monetară la sfârșitul anului 2021, în urma căreia lira a pierdut 44% față de dolar în acel an și încă 30% în 2022, alimentând inflația. Grupurile de afaceri și economiștii au declarat că cutremurul ar putea costa Ankara până la 100 de miliarde de dolari pentru reconstrucția locuințelor și a infrastructurii, reducând în același timp cu unul până la două puncte procentuale creșterea economică din acest an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.