Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie în privința arhivei SIPA: O comisie va inventaria şi preda documentele din arhivă

arhiva dosare

Guvernul a aprobat, miercuri, o hotărâre privind constituirea unei comisii care va inventaria şi preda documentele din arhiva SIPA către instituţiile care au competenţe în domeniu, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.

"Astăzi, Guvernul a aprobat printr-o hotărâre constituirea unei comisii care va inventaria şi preda documentele din arhicunoscuta arhivă SIPA. Documentele (...), după inventarierea şi eventuala modificare a gradului de clasificare a lor, vor fi predate către instituţiile care au competenţe în domeniu", a spus Alina Petrescu.

Citește și: SCANDAL în Biserica Ortodoxă, la mănăstirea unde mai multe măicuțe au rămas însărcinate: Un călugăr a lăsat GRAVIDĂ o credincioasă / VIDEO

Potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, proiectul de hotărâre s-a aflat în consultare publică timp de aproape un an.

"Hotărârea privind desecretizarea arhivei se află pe site-ul Ministerului Justiţiei încă de anul trecut, mai exact din 25.07.2016. Este şi acum acest proiect postat pe site, deci condiţia de consultare publică nu doar că este îndeplinită, dar proiectul este în consultare publică, dacă mai stăm puţin, de un an", a arătat Alina Petrescu.

Citește și: Decizia INCREDIBILĂ luată de călugărul care a lăsat GRAVIDĂ o enoriașă

Conform acesteia, comisia care va inventaria şi preda documentele din arhiva SIPA va fi formată din cinci membri, doi numiţi prin ordin al ministrului Justiţiei, din cadrul ministerului, doi propuşi de Secretariatul General al Guvernului şi unul din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Întrebată de ce acest proiect de hotărâre s-a aflat pe ordinea suplimentară a şedinţei de miercuri a Guvernului şi nu pe agenda de zi anunţată de Executiv, Alina Petrescu a răspuns: "Este decizia domnului ministru al Justiţiei. (...) A avut toate avizele în momentul în care domnul ministru a venit la şedinţă. În momentul în care domnul ministru a venit la şedinţă, ordinea de zi era deja conturată, în consecinţă acest proiect a intrat pe ordinea suplimentară".

Citește și: Biblia în versuri, o lucrare unică în țară, va putea ajunge la românii de pretutindeni

Totodată, chestionată dacă acest proiect de HG a fost elaborat de fostul ministru al Justiţiei, Raluca Prună, purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că "au fost operate şi o serie de modificări pe acest proiect".

La începutul şedinţei de Guvern de miercuri, premierul Sorin Grindeanu a anunţat că hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA se află pe ordinea de zi suplimentară. "E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm hotărârea de Guvern", a declarat Grindeanu.

Citește și: STUDIU 40% dintre cei care navighează pe internet nu utilizează mijloace de apărare împotriva virusurilor

La rândul său, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că în arhiva SIPA sunt multe categorii de informaţii, care vor fi tratate "în mod adecvat".

"Arhiva SIPA a revenit periodic în dezbaterea publică. (...) Noi propunem prin hotărârea de Guvern desecretizarea arhivei SIPA, precum şi a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are şi o anexă. (...) În arhivă, probabil, că sunt multe informaţii, multe categorii de informaţii. Le vom trata în mod adecvat: informaţiile cu privire la viaţa privată, informaţiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcţionarilor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracţiuni, mă rog, conţinute în respectivele înscrisuri", a spus Tudorel Toader, la începutul şedinţei de Guvern.

Citește și: China a lansat prima sa navă spațială de marfă

Potrivit ministrului Justiţiei, într-o perioadă de trei ani, o comisie urmează să definitiveze inventarul acestor informaţii.

"După procedurile legale, dând vocaţie fiecărui tip de document, de înscris, de secret, într-o perioadă de trei ani de zile, comisia constituită dintr-un număr de cinci membri urmează să definitiveze inventarul, comunicarea informaţiilor, inclusiv către Ministerul Public, inclusiv către media, către orice persoană, entitate fizică, juridică interesată, dar, repet, respectând regimul fiecărei categorii de informaţii", a afirmat Toader, precizând că proiectul de HG are "toate avizele".

Citește și: Doi s’ un sfert, sexy-filaj extern!?Doi s’ un sfert, sexy-filaj extern!? .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.