Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie în unanimitate: CCR desfiinţează un articol din Codul de procedură penală şi interpretarea dată de ÎCCJ

CCR

Plenul CCR a decis, marţi, că este neconstituţională o prevedere din Codul de procedură penală referitoare la admiterea cererii de redeschidere a procesului penal.

Potrivit unui comunicat al CCR, a fost luată în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 469 alin. (3) din Codul de procedură penală, care prevede că "(...) dacă instanţa constată îndeplinirea condiţiilor prevăzute la alin. (1), dispune prin încheiere admiterea cererii de redeschidere a procesului penal".

Conform primului alineat al articolului 469 din Cpp, instanţa, ascultând concluziile procurorului şi ale părţilor, examinează dacă cererea a fost formulată în termen, au fost invocate temeiuri legale pentru redeschiderea procesului penal şi motivele în baza cărora este formulată cererea nu au fost prezentate într-o cerere anterioară care a fost judecată definitiv.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că prevederile art. 469 alin. (3) din Codul de procedură penală, în interpretarea dată prin Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 13 din 3 iulie 2017 pronunţată în recurs în interesul legii, în ceea ce priveşte faza procesuală de la care se reia procesul penal, sunt neconstituţionale", precizează CCR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.