Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie ISTORICĂ a lui Recep Tayyip Erdogan, după doi ani în care au fost arestate 160.000 de persoane şi 152.000 de funcţionari au fost demiși

World Affairs Journal
recep erdogan

Starea de urgenţă instaurată în Turcia în urma puciului eşuat din 15 iulie 2016 nu va mai fi prelungită după expirarea sa, în seara zilei de miercuri, 18 iulie, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, transmite AFP.

'Starea de urgenţă actuală va expira în seara de 18 iulie. Preşedintele nostru are voinţa (...) de a nu o prelungi', a declarat purtătorul de cuvânt Ibrahim Kalin, într-o conferinţă de presă după şedinţa de guvern, scrie agerpres.ro.

Citește și: O nouă alertă dată în România! Lidl retrage aceste produse de pe piață

'Lupta împotriva terorismului va continua în cadrul legilor actuale', dar starea de urgenţă va putea fi instituită din nou 'în caz de situaţie extraordinară', a adăugat Kalin.

Potrivit acestuia, ridicarea stării de urgenţă 'nu va deschide calea unei încetiniri a luptei împotriva terorismului', care 'va continua cu hotărâre'.

Citește și: Gabriel Oprea mai are doar o șansă! Anunțul făcut de jurnalista Emilia Șercan

Autorităţile turce au instituit starea de urgenţă pe 20 iulie 2016, în urma tentativei de puci din noaptea de 15/16 iulie 2016, pentru o perioadă iniţială de trei luni. Ea a fost însă prelungită de mai multe ori, declanşând critici tot mai vehemente împotriva acestui regim, care extinde considerabil prerogativele preşedintelui şi ale forţelor de securitate.

În cadrul stării de urgenţă, autorităţile i-au urmărit fără milă pe prezumtivii susţinători ai clericului Fethullah Gülen, acuzat de orchestrarea tentativei de puci.

Citește și: Legea a fost publicată, chiar azi, în Monitorul Oficial! De la 1 ianuarie 2019, toți angajații pot primi asta

Conform unui raport publicat în luna martie de Oficiul Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului, până în decembrie 2017 aproape 160.000 de persoane au fost arestate şi 152.000 de funcţionari publici au fost demişi în cadrul represiunii care a urmat puciului eşuat.

Dintre cei arestaţi, mai mult de 50.000 au fost inculpaţi şi încarceraţi pe perioada proceselor.

Represiunea a fost criticată de aliaţii occidentali ai Turciei, care îl acuză pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan că foloseşte acest puci drept pretext pentru a înăbuşi opoziţia. Turcia susţine, în schimb, că măsurile sunt necesare pentru a combate ameninţările la adresa securităţii naţionale.

Citește și: Opoziția îl atacă pe Liviu Dragnea! Ce pensii ar urma să încaseze omul care a fost decisiv pentru revocarea lui Kovesi și Olguța Vasilescu .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.