Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie ISTORICĂ în China: Se schimbă Codul Civil care prevedea restricții la numărul de copii

Agerpres
china copii

Un Cod Civil în pregătire în China ar urma să nu facă nicio referire la controlul naşterilor, potrivit unui cotidian oficial, Beijingul părând să pregătească suprimarea completă a restricţiilor privind numărul de copii pe care cuplurile îi pot avea, după patru decenii de planning familial drastic, informează luni AFP.

Afectată de îmbătrânirea populaţiei, China a abandonat oficial la sfârşitul lui 2015 aşa-zisa politică a "copilului unic". De atunci, toate cuplurile căsătorite sunt autorizate să aibă un al doilea copil, însă nu mai mult. Or, proiectul de Cod Civil în prezent în pregătire nu mai conţine nicio menţiune cu privire la controlul naşterilor, a informat luni Jiancha Ribao, cotidian juridic oficial.

Citește și: Schimbare radicală! Toate farmaciile și drogheriile nu vor mai face asta, începând de azi!

Acest Cod Civil ar urma să fie adoptat în cadrul unui vot ce va avea loc în 2020 în Adunarea Naţională Populară, camera de înregistrare legislativă a regimului comunist, scrie agerpres.ro.

Partidul Comunist a început să impună aşa-zisa "politică a copilului unic" în 1979, pentru a stăvili puternica ascensiune demografică din această ţară cea mai populată din lume. Aplicată cu preţul unor avorturi forţate, amenzi şi sterilizări, acest strict control al naşterilor a fost criticat din cauza dezechilibrelor provocate: îmbătrânirea populaţiei şi scăderea proporţiei de femei, numeroase familii preferând să aibă un băiat.

Citește și: Afacerile unei persoane influente din România sunt în pericol. Află de ce

Înainte de schimbarea politică din 2015, circa 50 de milioane de femei beneficiau deja de dreptul de a avea doi copii, date fiind excepţiile acordate minorităţilor etnice, familiilor rurale al căror prim copil era o fată, precum şi, ceva mai recent, cuplurilor din care cel puţin un membru era copil unic la părinţi.

Însă, noua legea întârzie să-şi aducă roadele: numărul de naşteri a scăzut în China în 2017. Numeroase cupluri chineze ezită astăzi să aibă un al doilea copil, motivând prin creşterea preţurilor la imobiliare şi costurile educaţiei, precum şi cu impactul asupra carierelor lor profesionale.

Citește și: Despăgubiri de mii de euro din partea Jandarmeriei Române. Cine este persoana din spatele acestei cereri

În acest context, îmbătrânirea accelerată a populaţiei chineze devine o bombă demografică ce va avea un efect întârziat pentru gigantul asiatic, care numără în prezent circa 1,38 miliarde de locuitori.

Populaţia cu vârste între 16 şi 59 de ani, aptă de muncă, s-a redus cu aproape 5,5 milioane de oameni anul trecut, în scădere pentru al şaselea an consecutiv, ajungând la 902 milioane de persoane (65% din populaţia totală).

Citește și: Reacția lui Tăriceanu referitoare la mișcările de stradă. Ce a declarat acesta

Potrivit estimărilor guvernului chinez, numărul de persoane de peste 60 de ani ar urma să ajungă la 487 de milioane în 2050, adică 35% din populaţie, comparativ cu 241 de milioane, 17,3% din populaţie, cât se înregistra la sfârşitul lui 2017.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.