Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie istorică în Japonia. Ultimul pas până la abdicarea împăratului Akihito

Akihito imparat japonia

Un proiect de lege care permite împăratului Akihito să abdice a fost aprobat miercuri de o comisie a camerei superioare a Dietei (parlamentul nipon), înainte de adoptarea aşteptată a legislaţiei care va deschide calea pentru prima abdicare imperială în Japonia în aproximativ 200 de ani, relatează Kyodo, conform agerpres.

Legislaţia specială care se aplică exclusiv împăratului în vârsta de 83 de ani urmează să fie adoptată vineri în sesiunea plenară a Camerei Consilierilor (camera superioară). Împăratul va face 84 de ani în decembrie 2017.

Decizie de ultimă oră la Berlin. Armata germană SE RETRAGE din Turcia

Având în vedere scăderea numărului de membri ai familiei imperiale, secretarul general al Cabinetului, Yoshihide Suga, a declarat că guvernul va examina modul în care ar trebui îndeplinite îndatoririle lor oficiale, ţinând seama de "aşteptările publicului".

O comisie a camerei superioare a Dietei a adoptat o rezoluţie specială ataşată proiectului de lege prin care cere guvernului să înceapă dezbaterea privind recunoaşterea ramurilor cu membri de sex feminin din familia imperială care se căsătoresc cu persoane care nu sunt de sânge albastru.

Rezoluţia fără caracter obligatoriu cere guvernului să "ia în considerare diverse aspecte pentru a asigura o succesiune imperială stabilă, inclusiv a membrilor de sex feminin".

Potrivit proiectului de lege, calendarul abdicării va fi decis în termen de trei ani de la promulgarea legii speciale. Surse apropiate de subiect au declarat că guvernul are în vedere decembrie 2018, când împăratul va împlini 85 de ani, ca un moment posibil pentru ca el să predea tronul prinţului Coroanei, Naruhito, 57 de ani.

Atentatele din Teheran poarta amprenta Statului Islamic. Jihadiştii REVENDICĂ atacul - LIVE VIDEO

După retragerea sa, împăratul va fi numit "joko", o forma mai scurtă de la "daijo tenno", un titlu dat împăraţilor care au abdicat, şi împărăteasa Michiko va primi titlul de "jokogo", care înseamnă "soţia lui joko.'

În prezent, doar succesiunea postumă este permisă deoarece Legea Casei Imperiale nu dispune de o prevedere privind abdicarea împăratului.

Guvernul premierului Shinzo Abe a început să se pregătească pentru o modalitate legală care să permită împăratului să abdice după ce acesta a lăsat să se înţeleagă că ar dori să renunţe la tron într-un mesaj video transmis în luna august 2016, în care a spus că este îngrijorat că vârsta sa înaintată l-ar putea împiedica să-şi desfăşoare prerogativele.

Akihito a urcat pe tron în ianuarie 1989, după moartea tatălui său Hirohito.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.