Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie RADICALĂ a MAPN, după moartea unui militar chiar în timpul pregătirilor pentru parada de pe 1 Decembrie: NU vor mai defila

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam militari defilare armata

Colegii militarului electrocutat vineri, care au fost de faţă în momentul producerii tragediei, în gara din Alba Iulia, ar putea fi înlocuiţi la ceremonialul dedicat Zilei Naţionale.

"Colegii vor fi, probabil, schimbaţi, pentru a nu crea o stare emoţională. Vom vedea ce decizie va lua comandantul Diviziei în acest sens", a declarat, la Alba Iulia, ofiţerul de relaţii publice al Diviziei 4 Infanterie "Gemina" Cluj Napoca, locotenent-colonel Dan Crişan.

Citește și: Firea: ‘Decizia de ieri nu creează niciun efect. Companiile puteau fi contestate’

Acesta a transmis regretul conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi a Diviziei 4 Infanterie "Gemina" faţă de producerea acestei tragedii. Totodată, au fost transmise condoleanţe familiei lui Alexandru Orosz, militarul în vârstă de 33 de ani, decedat în incidentul de la Alba Iulia.

"Misiunea continuă, conform ordinului. Ne vom prezenta la ceremonie pentru a aduce omagiul nostru populaţiei din Alba Iulia. (...) Misiunea noastră continuă, aceea de a merge la ceremonialul de la Alba Iulia. Păcat de acest incident, pe care cu toţii îl regretăm", a spus ofiţerul.

Citește și: Există salarii de lux în radioul public! Cât primește lunar șeful SSR

El a explicat că militarul şi-a pierdut viaţa în timpul manevrării unui complex antiaerian Gepard. Din cauza greutăţii unui asemenea vehicul militar, s-a optat pentru transportul feroviar al convoiului cu aceste echipamente şi nu pe cale rutieră.

"Era pur şi simplu o manevră de debarcare a tehnicii. (...). O comisie de la Divizia 4 Infanterie "Gemina" investighează împrejurările accidentului", a mai spus locotenent - colonel Dan Crişan.

Citește și: ‘Ordin’ pentru români! Ce telefoane ar putea să dispară din România

Evenimentul a fost raportat Parchetului Militar Cluj Napoca.

Plutonierul Alexandru Orosz avea 33 de ani şi era angajat ca mecanic conductor la Complexul antiaerian Gepard din cadrul Batalionului 3 Apărare Antiaeriană "Potaissa".

Citește și: Reacția lui Teodorovici după aprobarea rectificării bugetare! ‘Cheltuielile pentru asistenţa socială cresc’

Acesta lucra de 11 ani în Armată şi a avut o misiune în Afganistan.

Militarul, care debarca tehnica militară ce urmează să participe la ceremonia de 1 Decembrie, s-a electrocutat de la reţeaua de înaltă tensiune a căii ferate în timp ce efectua manevre pe tehnica aflată pe platforma feroviară.

Citește și: BNR Curs valutar, 23 noiembrie. Cum termină euro săptămâna

Imaginile filmate la faţa locului au surprins momentul în care colegii militarului strigau disperaţi să fie oprit curentul.

La parada de 1 Decembrie de la Alba Iulia vor defila în jur de 2.000 de militari - de la MApN, MAI şi SRI, cărora li se adaugă şi un detaşament polonez. Vor fi, de asemenea, şi aproximativ 200 de mijloace tehnice, inclusiv elicoptere şi avioane MIG 21 şi F-16.

Citește și: Firea: ‘Decizia de ieri nu creează niciun efect. Companiile puteau fi contestate’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.