Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie REVOLTĂTOARE a judecătorilor: NICIUN VINOVAT în cazul morții celor 5 mineri în abatajul de la Uricani

www.observator.tv
mineri

Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a achitat vineri, în dosarul accidentului de la mina Uricani din februarie 2011, soldat cu cinci morţi, patru persoane din fosta conducere a Exploatării Miniere (EM) Uricani condamnate, anul trecut, la închisoare cu suspendare de către Judecătoria Petroşani şi a respins, totodată, acţiunile civile formulate de urmaşii celor decedaţi.

Purtătorul de cuvânt al CA Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, pentru AGERPRES, că instanţa a admis apelurile formulate împotriva sentinţei penale din 5 iunie 2018 pronunţată de Judecătoria Petroşani de cei patru inculpaţi.

Citește și: Laura Codruța Kovesi lăsată de izbeliște!

Instanţa a desfiinţat sentinţa atacată în întregime şi, procedând la o nouă judecare a cauzei, a dispus achitarea celor patru atât pentru ucidere din culpă, cât şi pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea de către orice persoană a obligaţiilor şi măsurilor cu privire la securitate şi sănătate în muncă, dacă prin aceasta s-a creat un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă.

Totodată, CA Alba Iulia a respins acţiunile civile formulate şi precizate de către părţile civile, urmaşi ai celor cinci morţi, care, în primă instanţă, primiseră despăgubiri totale de circa 900.000 de lei.

Citește și: Guvernul Orban, dinamitat din interior: Îmi doresc din toată inima să fie sfârșitul unui asemenea mod de a face politică

De asemenea, instanţa a respins ca nefondate apelurile formulate de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani şi părţile civile.

Decizia CA Alba Iulia este definitivă, a menţionat Cosmin Muntean.

Citește și: DNA a deconspirat o altă rețea importantă!

Cinci angajaţi ai EM Uricani şi-au pierdut viaţa în 5 februarie 2011, într-o explozie de metan ce a avut loc într-o galerie aflată la 430 de metri în subteranul minei. Deflagraţia s-a produs după ce o echipă formată dintr-un inginer şi patru electricieni a executat lucrări de revizie la un transformator electric şi apoi a cuplat instalaţia.

În acest caz au fost trimise în judecată patru persoane din fosta conducere a EM Uricani - fostul inginer şef cu probleme de securitate şi siguranţă în muncă, Aurelian Ciucă, fostul şef de sector producţie, Lucian Butari, fostul coordonator al sectorului aeraj, Florin Moga, şi maistrul energetic Florinel Moldovan, pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi nerespectarea mai multor prevederi din legea protecţiei muncii.

Citește și: Klaus Iohannis o recompensează pe Ana Birchall? Oportunitate pentru fostul ministru al Justiției

Procesul a debutat la Judecătoria Petroşani în aprilie 2012 şi a durat şase ani.

În iunie 2018, instanţa din Petroşani a dispus, pentru ucidere din culpă, condamnarea lui Ciucă şi Moga la câte 4 ani de închisoare cu suspendare, Butari primind 3 ani şi 6 luni de închisoare, iar Moldovan 3 ani de închisoare, ambii cu suspendarea executării pedepsei.

Citește și: Laura Codruța Kovesi lăsată de izbeliște!

Instanţa din Petroşani a dispus încetarea procesului penal pornit pentru infracţiunea de neluare a vreuneia dintre măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă.

Judecătoria Petroşani a admis, în parte, acţiunile civile formulate de către părţile civile, rude ale victimelor deflagraţiei, şi, în consecinţă, a dispus obligarea celor patru inculpaţi, în solidar şi în solidar şi cu partea responsabilă civilmente Compania Naţională a Huilei - S.A. Petroşani, prin lichidator Expert Insolvenţă SPRL, la plata de despăgubiri morale. În cinci cazuri, suma se ridica la câte 120.000 de lei, în patru la câte 70.000 de lei şi la 20.000 de lei, către o altă parte civilă.

Citește și: Guvernul Orban, dinamitat din interior: Îmi doresc din toată inima să fie sfârșitul unui asemenea mod de a face politică

Toate părţile din dosar au făcut apel la decizia Judecătoriei Petroşani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.