Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Decizie șocantă a lui Donald Trump: A autorizat revenirea armei care a mutilat sute de mii de oameni

trump conferinta

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat vineri ridicarea restricţiilor impuse din 2014 armatei americane privind utilizarea minelor antipersonal, cunoscute pentru impactul lor îngrozitor asupra populaţiilor civile, transmite AFP potrivit Agerpres.

"Această nouă politică va autoriza comandamentul militar să utilizeze, în circumstanţe excepţionale, mine antipersonal avansate, nepermanente, special concepute pentru a reduce rănile suferite de civili şi forţele partenere", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

Donald Trump revine astfel asupra deciziei predecesorului său Barack Obama de a aplica parţial tratatul de interzicere a minelor antipersonal de la Ottawa, ratificat de 164 de state din lume şi care interzice folosirea, stocarea, producerea şi transferul de mine antipersonal, care sunt îngropate şi explodează când cineva calcă deasupra lor.

Statele Unite nu au semnat această convenţie, dar din 1991 nu au mai folosit astfel de mine, cu o singură excepţie, în Afganistan în 2002. Obama a interzis utilizarea minelor antipersonal, excepţie făcând teritoriul peninsulei coreene, unde armata americană îşi rezervă dreptul de a le instala.

Vezi și: Pensiile magistraţilor şi ironia sorţii. Ce rămâne în urma carnavalului populist din Parlamen

Şeful Pentagonului, secretarul Apărării Mark Esper, a salutat vineri noua politică, declarând presei că "minele antipersonal sunt un instrument important pe care forţele SUA trebuie să-l aibă la dispoziţie pentru a-şi asigura succesul în misiuni".

Având în vedere că aceste mine sunt dotate cu noi tehnologii, "cred că veţi fi convinşi că am acordat o mare consideraţie modului în care vor fi folosite şi ce se va întâmpla cu ele după un conflict, ceea ce face frecvent obiect de discuţii", a notat Esper.

Noile mine "avansate" pe care le va putea utiliza de acum armata SUA ar urma să se autodistrugă dacă nu sunt activate după un anumit interval.

Întrucât părţile angajate în conflicte lasă de regulă minele antipersonal în teren când pleacă dintr-un teatru de război, aceste dispozitive continuă să ucidă şi să mutileze mult timp după încetarea conflictului.

În general, explozia unei mine ucide sau răneşte una sau mai multe persoane, de multe ori copii, şi determină sechele pe viaţă pentru supravieţuitori şi familiile lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.