DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Decizie controversata a vicepremierului lui Mihai Tudose: Ordin prin care s-a eliminat autorizația de mediu pentru exploatările forestiere

Inquam Photos / Octav Ganea
sedinta guvern

Decizie incredibilă a unuia dintre vicepremierii lui Mihai Tudose. S-a dat un ordin de ministru prin care s-a eliminat autorizaţia de mediu pentru exploatările forestiere. Ordinul de ministru a fost dat de către ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, spune ziarpiatraneamt.ro.

Pe 2 august 2017, prin ordinul de ministru nr. 1078/2017 privind modificarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu s-a abrogat art.19 din legea care reglementează emiterea autorizațiilor de mediu, așa că din acest moment exploatările forestiere nu mai au nevoie de autorizație de mediu de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Citește și: RCS & RDS are probleme? Ce țară a devenit codebitor și garant pentru datoriile companie mamă

Iată articolul abrogat: Autorizarea unor activităţi specifice

Art. 19

(1)Proprietarii şi/sau deţinătorii legali ai parchetelor aprobate anual pentru exploatare au obligaţia de a solicita şi a obţine autorizaţia de mediu pentru activitatea de exploatare forestieră.

(2)Depunerea solicitării pentru emiterea şi obţinerea autorizaţiei de mediu se realizează înainte de organizarea şi desfăşurarea licitaţiei sau negocierea directă a masei lemnoase.

(3)Autorizaţia de mediu conţine toate obligaţiile privind protecţia mediului pe durata executării lucrărilor aferente exploatării şi după exploatare.

Citeşte şi: Îşi pregăteşte Gică Hagi retragerea de la Viitorul? Investește, cu Fatih Terim, în Turcia

(4)Deţinătorul autorizaţiei de mediu are obligaţia de a notifica autoritatea publică teritorială pentru protecţia mediului, în termen de 15 zile de la încheierea contractului sau a negocierii directe privind parchetele de exploatare, despre toate amplasamentele licitate/negociate, cu precizarea operatorilor economici care efectuează lucrările de tăiere a masei lemnoase şi a acelora care au câştigat licitaţia, cu indicarea perioadei de exploatare forestieră.

Iată ordinul :

Ordinul nr. 1078/2017 privind modificarea Procedurii de emitere a autorizației de mediu, aprobată prin Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1.798/2007, precum și pentru completarea Metodologiei de atribuire în administrare și custodie a ariilor naturale protejate, aprobată prin Ordinul ministrului mediului și schimbărilor climatice nr. 1.052/2014. Având în vedere Referatul de aprobare nr. 95.139/DM din 19.06.2017 al Direcției generale evaluare impact și controlul poluării, în temeiul prevederilor art. 12 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 265/2006, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale art. 13 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 19/2017 privind organizarea și funcționarea Ministerului Mediului și pentru modificarea unor acte normative, viceprim-ministrul, ministrul mediului, emite următorul ordin:

Citeşte şi: Avertisment pentru milioane de oameni: Alimentele care grăbesc îmbătrânirea

Art. I. – Procedura de emitere a autorizației de mediu, aprobată prin Ordinul ministrului mediului și dezvoltării durabile nr. 1.798/2007, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 808 din 27 noiembrie 2007, cu modificările și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. Articolul 19 se abrogă.

2. La anexa nr. 1 „Lista activităților supuse procedurii de emitere a autorizației de mediu”, nr. crt. 9 „Silvicultură și exploatare forestieră”, inclusiv coloana de la Observații „Numai pentru exploatare forestieră”, se abrogă.

Art. II. – Metodologia de atribuire în administrare și custodie a ariilor naturale protejate, aprobată prin Ordinul ministrului mediului și schimbărilor climatice nr. 1.052/2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 523 din 14 iulie 2014, cu modificările ulterioare, se completează după cum urmează:

– La articolul 35, după alineatul (9) se introduc două noi alineate, alineatele (10) și (11), cu următorul cuprins: „(10) Ocoalele silvice solicită administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate, cu cel puțin 15 zile înainte de emiterea autorizației de exploatare forestieră, condițiile specifice ce trebuie respectate de către titularii autorizației, pentru desfășurarea activității de exploatare forestieră în ariile naturale protejate, condiții ce vor fi introduse în cuprinsul autorizației de exploatare forestieră, inclusiv condițiile cuprinse în planurile de management ale ariilor naturale protejate.

Citeşte şi: ULUITOR Bătaie transmisă în direct pe Facebook: Ce a decis jandarmeria / VIDEO

(11) În situația în care ariile naturale protejate nu au administratori/custozi, ocoalele silvice vor solicita Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, cu cel puțin 15 zile înainte de emiterea autorizației de exploatare, condițiile specifice ce vor fi introduse în cuprinsul autorizației de exploatare, condiții ce trebuie respectate de către titularii autorizațiilor de exploatare.”

Art. III. -Emitentul autorizației de exploatare forestieră, în termen de 7 zile calendaristice de la data emiterii acesteia, transmite comisariatului județean al Gărzii Naționale de Mediu de pe raza județului în care se desfășoară activitatea o notificare care să conțină următoarele informații: titularul activității de exploatare forestieră, datele de contact ale acestuia, numărul și data autorizației de exploatare emise, unitatea de producție, parcela, subparcela (unitatea amenajistică), volumul de masă lemnoasă extras, durata activității.

Art. IV. -Ocoalele silvice informează Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate și autoritățile competente pentru protecția mediului, până la sfârșitul primului trimestru al anului următor celui pentru care se realizează informarea, cu privire la numărul autorizațiilor de exploatare forestieră emise, titularii autorizațiilor de exploatare forestieră, datele de contact ale acestora, unitățile de producție, parcelele și subparcelele (unitățile amenajistice).

Art. V. -În cazul activităților de exploatare forestieră aflate în curs de reglementare la data intrării în vigoare a prezentului ordin, acestea nu mai fac obiectul reglementării din punctul de vedere al protecției mediului, iar documentația depusă se returnează la cererea titularului, fără restituirea tarifelor achitate.

Art. VI. -Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate publică pe site-ul instituției lista administratorilor/custozilor ariilor naturale protejate, inclusiv datele de contact, în termen de 15 zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin.

Art. VII. -Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, mai spune sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.