Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarația lui Sarkozy care a scandalizat toată Franța

Vision for the G20: Nicolas Sarkozy, Klaus Schwab

RFI:

În cursul unei reuniuni publice, fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, pretendent la o nouă candidatură la şefia statului, a dorit să laude principiul asimilării. În acest sens, el a estimat că"deîndată ce devii francez, toţi strămoşii tăi sunt gali". Întreaga clasă politică–inclusiv din propria tabără–a criticat vehement această nouă declaraţie a lui Sarkozy.

In discursul său, Nicolas Sarkozy a denunţat « tirania minorităţilor » şi a promis că dacă va fi ales din nou preşedinte anul viitor, va fi « preşedintele singurei comunităţi care există în Franţa, aceea franceză. Dacă vrem să devenim francezi, trebuie să vorbim franceză şi să trăim ca francezii. Nu ne vom mulţumi doar cu integrarea, vom pretinde asimilarea. Deîndată ce devii francez, toţi strămoşii tăi sunt gali » a spus pretendentul la un nou mandat prezidenţial.

Semn că alegerile primare interne partidului conservator din opoziţie se apropie cu paşi repezi, adversarii lui Sarkozy la aceste primare au fost primii care l-au criticat pe ex-preşedintele francez. Fostul premier Alain Juppé declarat că « zâmbeşte dar doar puţin » la astfel de declaraţii şi a denunţat principiul de asimilare. « Asta ar însemna că suntem toţi la fel, că suntem rupţi de rădăcinile noastre. Un pom căruia îi tai răcăcinile, moare »spune Juppé. Bruno Le Maire, alt candidat la candidatura conservatorilor, i-a cerut lui Sarkozy « să nu ne caricaturăm prin vorbe ».

Evident că nici stânga guvernamentală nu s-a abţinut de la criticii şi ironii. « Poate că e cazul să-i dăm o lecţie de istorie domnului Sarkozy » a spus astfel ministrul Educaţiei, Najat Vallaud-Belkacem.

Ziarul Financiar:

Iniţiativa legislativă care permite ''cumpărarea'' de vechime pentru persoanele care nu au stagiul de pensie complet a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor cu 198 de voturi ''pentru''.
Iniţiativa legislativă prevede că ''persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia''.
Persoanele interesate ''să îşi cumpere vechime'' încheie un contract de asigurare socială, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, potrivit Raportului adoptat de deputaţii din Comisia de muncă.
Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială şi ultimii 5 ani anteriori acestei date.
Plata contribuţiei de asigurări sociale ar urma să fie făcută într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a iniţiativei legislative, potrivit sursei citate.
"Contribuţia de asigurări sociale datorată se calculează prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul a cotei contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii în vederea considerării stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Baza lunară de calcul prevăzută o constituie cel puţin valoarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare dintre luna/lunile din perioadele pentru care se solicită efectuarea plăţii contribuţiei de asigurări sociale. Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este cel aprobat prin hotărâre a Guvernului. Baza lunară de calcul nu poate fi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, iar valoarea câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată. Cota de contribuţie de asigurări sociale care se utilizează la calculul contribuţiei de asigurări sociale datorate este cea prevăzută în actele normative în vigoare la acea dată", prevede proiectul de lege.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.