Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarații ale liderilor turci după ce au votat la referendum: Erdogan vorbește despre DEMOCRAȚIE

Recep Tayyip Erdogan

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, prim-ministrul Binali Yildirim, o serie de miniştri, dar şi lideri ai opoziţiei au votat deja duminică la referendumul constituţional din Turcia, informează agenţia Anadolu.

Erdogan a votat împreună cu soţia sa Emine şi cu membri apropiaţi ai familiei, inclusiv nepoţi, la Istanbul. "Acest referendum din 16 aprilie nu este un proces de vot obişnuit. (...) Sper că poporul nostru va lua o decizie pentru a deschide calea către o dezvoltare rapidă... Trebuie să creştem mai rapid şi să mergem mai iute. (...) Cred în simţul democraţiei al poporului nostru şi că vor păşi către viitor cu ajutorul acestui simţ", a declarat Erdogan, care a adăugat că va aştepta rezultatul votului la Istanbul, scrie agerpres.ro.

Citește și: S-a ÎNDRĂGOSTIT în avion: Ce a urmat depășește orice imaginație

Premierul Binali Yildirim a votat în provincia Izmir (vest). "Indiferent de rezultat, va avea parte de un tratament regesc. Decizia poporului nostru este întotdeauna cea mai bună decizie", a declarat el ziariştilor după ce a votat.

În Antalya (sud), ministrul de externe turc, Mevlut Cavusoglu, a subliniat importanţa referendumului. "Poporul nostru va decide astăzi viitorul Turciei. Cred că această zi este un punct de cotitură important pentru viitorul ţării", a declarat el după exprimarea votului.

Citește și: Te doare capul – Cu mascatii peste Balena Albastra

Vicepremierul Numan Kurtulmus, care a votat la Istanbul, le-a cerut cetăţenilor turci să iasă la vot. "Sper ca toată lumea să voteze. O rată mare de participare înseamnă că oamenii îşi apără democraţia, voinţa populară şi viitorul", a declarat el.

Ministrul justiţiei, Bekir Bozdag, care a votat în provincia Yozgat (centru), a apreciat că: "Până acum, a vorbit toată lumea. Astăzi, este rândul poporului să vorbească".

Citește și: Ce grile de impozit pregăteşte Guvernul!

Ministrul de interne, Suleyman Soylu, care a votat în provincia Trabzon de la Marea Neagră, a declarat că referendumul se desfăşoară într-o atmosferă paşnică. "Sunt cele mai paşnice alegeri din ultimii ani din Turcia, potrivit informaţiilor recente pe care le-am primit în această dimineaţă", a spus el.

Ministrul apărării, Fikri Isik, le-a declarat reporterilor din provincia Kocaeli (nord-vest), unde a votat: "Cred că rata de participare la referendum va fi în jur de 90%".

Citește și: Vine CRIZA financiară? La ce ne putem aștepta

Liderul celui mai mare partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (CHP, social-democrat), Kemal Kiliçdaroglu, a subliniat la rândul său importanţa votului la referendum. "Astăzi votăm pentru destinul Turciei", le-a declarat el reporterilor la Ankara după ce a votat.

Tot în capitala Turciei a votat şi liderul Partidului Acţiunii Naţionaliste (MHP, de dreapta), Devlet Bahceli, care a descris referendumul drept "un punct de cotitură important în vieţile oamenilor". El a adăugat că politica Turciei va fi "remodelată" în eventualitatea unei victorii a celor care susţin reforma constituţională care îi atribuie preşedintelui Erdogan prerogative sporite.

Citește și: Pippa Middleton se marită

Osman Baydemir, purtător de cuvânt al Partidului Democrat al Poporului (HDP, a treia formaţiune din Parlament şi reprezentant al stângii prokurde), şi-a exprimat speranţa că "democraţia, libertatea şi ţara noastră vor câştiga" ca urmare a referendumului.

Peste 55 de milioane de persoane sunt chemate duminică să voteze la cele 167.000 de secţii din întreaga ţară. Peste un milion dintre aceştia au vârsta de 18 ani şi votează pentru prima dată. Votul se desfăşoară între ora locală 7 a.m. (04:00GMT) şi 4 p.m. (13:00GMT) în provinciile de est ale Turciei (Adiyaman, Agri, Artvin, Bingol, Bitlis, Diyarbakir, Elazig, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gumushane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaras, Mardin, Mus, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Sanliurfa, Van, Bayburt, Batman, Sirnak, Ardahan, Igdir şi Kilis). În restul ţării, urnele s-au deschis la ora locală 8 a.m. (05:00GMT) şi se vor închide la 5 p.m. (14:00GMT).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.