Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarația care dă fiori: 'Următoarea ţară pe care Rusia ar putea să o atace va fi o ţară europeană'

Pinterest
Europa de Est

Declarația care dă fiori: 'Următoarea ţară pe care Rusia ar putea să o atace va fi o ţară europeană'

”Următoarea ţară pe care Rusia ar putea să o atace va fi o ţară europeană, nu va fi altundeva”, a declarat, pentru POLITICO, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, relatează News.ro.

Ministrul de Externe de la Kiev a cerut, în timp ce liderii europeni se pregătesc să ia decizii istorice privind Ucraina, ca aceştia să nu aştepte până când o hotărâre privind ajutorul militar şi umanitar vine de la Statele Unite, unde sprijinul pentru Ucraina se clatină.

”Europa oferă mult sprijin şi are capacitate să continue să îl asigure”, a declarat ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba pentru POLITICO, în timpul unui interviu acordat marţi la Bruxelles. ”Dar acest tip de dependenţă psihologică faţă de poziţia Statelor Unite este de asemenea un element al jocului”, a afirmat el.

În timp ce sprijinul de la SUA este vital pentru Ucraina, Kuleba a cerut Europei să nu se subestimeze, referindu-se la tendinţa continentului de a ”urmări îndeaproape” ce se întâmplă în SUA când ia decizii.

Context tensionat

Într-o încercare de ultim moment de a-şi asigura sprijinul legislatorilor, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mers la Washington în această săptămână, în contextul în care un ajutor militar şi umanitar de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina este blocat în Congres, unde dezacordurile republicanilor asupra politicii frontierelor SUA a ţinut legislaţia pe loc.

Joi şi vineri, liderii UE ar urma să decidă cu privire la un plan privind începere negocierilor de aderare a Ucrainei la UE şi la oferirea unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev. Tot mai mult, unii oficiali europeni se tem că nu vor fi luate decizii istorice din cauza obiecţiilor Ungariei, discuţiilor în creştere privind uzura războiului şi frustrării privind impasul Kievului pe câmpul de luptă.

Pentru Kuleba, a pierde elanul şi a eşua în a arăta unitate în UE în sprijinul extinderii ar avea ”consecinţe strategice devastatoare” pentru bloc. Acest lucru ar spune restului lumii că este ceva în neregulă în UE, trimiţând un mesaj de diviziune la un moment când este nevoie de ”consistenţă şi sustenabilitate”.

”Rusia şi alţi acotri urmăresc îndeaproape acest proces pentru că ei au nevoie de o Uniune Europeană slabă”, a spus el. ”Astfel, ei sunt interesaţi de încetiniri, întârzieri, demonstrarea inabilităţii de a lua decizii istorice”.

Kuleba a respins îngrijorările privind uzura războiului, adăugând că nu există o alternativă viabilă nici pentru Ucraina, nici pentru UE, la a lupta.

”Următoarea ţară pe care Rusia ar putea să o atace va fi o ţară europeană, nu va fi altundeva”, a afirmat el. ”Aşa că Europa trebuie să aibă mai multă încredere în capacitatea sa de a se apăra”, a arătat el.

”Dacă una dintre părţi clipeşte, va fi un moment foarte prost pentru acea parte”, a adăugat el. ”Şi nu noi trebuie să clipim, trebuie să facem Rusia să clipească”, a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.