Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declarația lui Berlosconi împotriva Ucrainei provoacă un scandal monstru în Italia: 'Sprijinul pentru Ucraina nu este ceva opţional'

bbc.com
Silvio Berlusconi

Partidul Popular European (PPE) a anunţat vineri anularea unei reuniuni programate în oraşul italian Napoli, după ce fostul premier italian Silvio Berlusconi, al cărui partid Forza Italia (FI) face parte din actualul guvern de la Roma, l-a acuzat duminică pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski că este vinovat pentru războiul pornit de Rusia contra Ucrainei, relatează agenţiile EFE şi DPA.

"După comentariile lui Silvio Berlusconi despre Ucraina, am decis să anulăm zilele noastre de studiu de la Napoli. Sprijinul pentru Ucraina nu este ceva opţional", a scris pe Twitter preşedintele PPE şi al grupului parlamentar al acestei formaţiuni în Parlamentul European, germanul Manfred Weber.

PPE îşi planificase o reuniune la Napoli în perioada 6-9 iunie pentru a dezbate programul său electoral în perspectiva alegerilor europarlamentare de anul viitor, întâlnire la care urmau să participe de asemenea preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, cea a Parlamentului European, Roberta Metsola, precum şi Berlusconi. Acesta din urmă nu se mai află în prezent în prima linia a politicii, dar partidul său Forza Italia face parte din coaliţia guvernamentală de dreapta condusă de Georgia Meloni.

Nemulțumire după anunț

Principalul colaborator al lui Berlusconi, ministrul de externe Antonio Tajani, membru al PPE şi fost preşedinte al Parlamentului European, şi-a manifestat nemulţumirea după anunţul lui Weber. "Nu sunt de acord cu decizia de a anula reuniunea de la Napoli. Aceasta de asemenea pentru că Berlusconi şi Forza Italia au votat mereu la fel ca PPE în ce priveşte Ucraina, după cum arată şi documentele grupului popular din Parlamentul European", a reacţionat Tajani, tot pe Twitter.

De la ce a început totul?

Fostul premier italian, acum în vârstă de 86 de ani, a provocat reacţii virulente după ce a spus că premierul Georgia Meloni nu ar fi trebuit să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski când acesta a efectuat săptămâna trecută o vizită la Bruxelles. "Dacă eu aş mai fi fost prim-ministru, nu aş fi vorbit niciodată cu Zelenski, pentru că, aşa cum ştiţi, asistăm la devastarea ţării sale şi la uciderea soldaţilor şi a civililor săi", a spus Berlusconi după ce a votat duminică la alegerile locale în provincia Lombardia. "Pentru a obţine pacea, cred că domnul preşedinte al Statelor Unite (Joe Biden - n.red) ar trebui să vorbească cu Zelenski şi să-i spună: 'la sfârşitul războiului vei avea la dispoziţie un Plan Marshall de 6, 7, 8 sau 9 miliarde de dolari pentru a reconstrui Ucraina, dar cu o condiţie, aceea ca mâine să ordoni încetarea focului, pentru că nu-ţi vom mai da alţi dolari şi nici alte arme'. Numai aşa poate fi convins acest domn să ordone o încetare a focului", a sugerat fostul premier italian.

Dar guvernul de la Roma a dat asigurări după declaraţia lui Berlusconi că sprijină "ferm" Ucraina în faţa invaziei ruse. "Sprijinul faţă de Ucraina din partea guvernului italian este ferm şi hotărât, cum este menţionat clar în programul şi în toate voturile parlamentare ale coaliţiei care susţine executivul", a transmis o sursă din cadrul executivului de la Roma.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.