Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declaratie devastatore a ambasadorului Romaniei in Franta

londra

Ambasadorul Romaniei in Franta, Bogdan Mazuru, a facut o declaratie devastatoare privind votul din strainatate. Acesta sustine ca masurile adoptate de BEC si MAE pentru votul din Diaspora din turul a doilea al alegerilor prezidentiale sunt insuficiente. El sustine ca are semnale potrivit carora ar urma sa se prezinte la vot in Paris aproximativ 10.000 de cetateni romani, pentru care numarul sectiilor de votare va fi insuficient, adaugand ca acestea ar trebui suplimentate.

Potrivit lui Mazuru, decizia Ministerului Afacerilor Externe de a suplimenta la maxim, respectiv la sapte, numarul de stampile si cabine de vot, nu va avea efecte la Paris.

"Decizia luata e binevenita pentru alte sectii de votare din strainatate, dar e o masura care nu va avea efecte la Paris. La Paris, in primul tur din 2 noiembrie, am beneficiat de numarul maxim de stampile, numarul maxim de cabine si numarul maxim de membri din comisiile de vot in doi noiembrie", a declarat ambasadorul Romaniei in Franta, intr-un interviu pentru RFI.

Ambasadorul Romaniei in Franta sustine ca a ridicat aceste probleme la intalnirea cu Ministrul Afacerilor Externe, dar solicitarile lui nu au primit raspuns.

"Bineinteles ca orice masura pentru fluidizarea procesului de vot e absolut binevenita, cu siguranta ca ne vom misca mai bine pentru organizarea turului doi de scrutin. Eu nu vorbesc pentru ceilalti colegi ai mei, vorbesc doar pentru ce se poate intampla la Paris. Si pentru Paris aceste masuri sunt insuficiente", a precizat ambasadorul.

Bogdan Mazaru subliniaza ca numarul cetatenilor care vor vrea sa voteze in turul doi in Franta va fi mult mai mare in turul doi al alegerilor prezidentiale.

"Ma astept la un numar considerabil de cetateni romani care sa vina pentru a-si exprima votul. Avem semnale din partea asociatiilor de romani, estimarile lor privind numarul de votanti in 16 noiembrie: e vorba despre noua - zece mii de cetateni romani care vor dori sa voteze. In aceste conditii, vom avea dificultati, daca numarul de sectii de votare ramane cel din data de doi noiembrie", a atras atentia ambasadorul Romaniei la Paris.

Potrivit acestuia, "exista doua variabile, variabila spatiu si variabila timp".

"Variabila spatiu inseamna sectii mai multe de votare, care sa permita o disipare echilibrata a numarului mare de cetateni care doresc sa voteze.

Variabila timp inseamna ca intervalul de timp sa fie mai mare decat cele 14 ore precizat insa de lege. Toate lucrurile acestea sunt precizate, insa, destul de clar in legea electorala", a mentionat Mazuru.

MAE a anuntat, sambata, ca se afla "intr-un proces de evaluare, privind atributiile ce ii revin in baza legii 370/2004 si a hotararilor BEC", dupa ce BEC a tinut sa precizeze ca nu exista impedimente legale pentru organizarea unor noi sectii de votare in strainatate.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.