Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Declaraţie privind sprijinul pentru protecţia minorităţilor naţionale din Europa, adoptată de Consiliul Judeţean Covasna

minoritati europa

Reprezentanţii comunităţii maghiare din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna au adoptat, miercuri, o Declaraţie privind sprijinul pentru protecţia minorităţilor naţionale din Europa, prin care solicită Comisiei Europene, printre altele, să îşi revizuiască decizia anterioară şi să reintroducă pe agenda de lucru propunerile formulate în Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack, anunâî AGERPRES.

Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a precizat că "declaraţia politică" vine în urma respingerii de către Comisia Europeană a pachetului de propuneri pentru protejarea drepturilor minorităţilor naţionale, iar prin acest document Consiliul Judeţean îşi reafirmă susţinerea pentru iniţiativa cetăţenească elaborată de UDMR şi partenerii săi europeni sub egida FUEN şi semnată de peste un milion de cetăţeni din cadrul Uniunii Europene.

"Am fost consternaţi şi profund dezamăgiţi de decizia Comisiei Europene din 15 ianuarie 2021, prin care aceasta a renunţat la elaborarea unui cadru legal în baza propunerilor cuprinse în Iniţiativa Cetăţenească Minority SafePack, document ce respectă, în toate privinţele, normele legale aflate în vigoare. Suntem convinşi că prin decizia sa, Comisia Europeană a refuzat un pachet de propuneri ce are ca scop crearea unei Europe care protejează şi promovează diversitatea lingvistică şi culturală, le consideră pe acestea adevărate valori ale societăţii şi contribuie astfel la egalitatea tuturor cetăţenilor din societate. Ne reafirmăm susţinerea pentru cauza maghiarilor de peste hotare, a naţiunii maghiare şi a minorităţilor naţionale europene şi împreună cu ei protestăm împotriva deciziei Comisiei Europene, prin care s-a comis o nedreptate istorică împotriva minorităţilor naţionale, ignorându-se propunerile constructive şi legitime ale acestora, formulate în vederea protejării patrimoniului lingvistic şi cultural al Europei", se arată în declaraţie.

Citește și: Florin Roman s-a săturat de Vlad Voiculescu: ‘Ori ești solidar cu oamenii și cu deciziile Guvernului, ori pleci’ .

Tamas Sandor a menţionat că prin acest document, care este susţinut şi de autorităţi din alte state europene, se solicită Comisiei Europene să îşi revizuiască decizia anterioară şi să reintroducă pe agenda de lucru propunerile formulate în Minority SafePack, şi, totodată, se cere Parlamentului European şi Comitetului Regiunilor să repună pe ordinea de zi problema protecţiei minorităţilor europene şi să insiste asupra acestui subiect în cadrul lucrărilor Comisiei Europene.

Declaraţia a fost adoptată de 25 de consilieri UDMR şi ai Alianţei Maghiare din Transilvania prezenţi la şedinţa Consiliului Judeţean Covasna, desfăşurată miercuri online, cei cinci consilieri români votând împotrivă pe considerentul că nu cunosc în profunzime subiectul, acesta fiind pus pe ordinea de zi în ultimul moment, la capitolul Diverse.

Consilierul Olimpiu Floroian, liderul PNL Covasna, a arătat că nu cunoaşte motivele respingerii iniţiativei cetăţeneşti de către Comisia Europeană, prin urmare nu se poate pronunţa cu privire la această speţă, iar avocatul Sabin Calinic, ales consilier pe listele PSD Covasna, a menţionat că nici el nu poate vota în necunoştinţă de cauză şi nici nu are mandat din partea partidului să susţină această declaraţie politică.

Deşi cei doi au solicitat amânarea subiectului, declaraţia a fost supusă votului şi adoptată la insistenţele preşedintelui Consiliului Judeţean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.