Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Defilare militară în Piaţa Roşie din Moscova. Ruşii omagiază parada istorică din 1941/ VIDEO

Peste 5.000 de militari şi cadeţi au defilat luni în Piaţa Roşie din Moscova, în semn de omagiu adus istoricei parade militare de acum 75 de ani, în 1941, când trupele naziste erau la câteva zeci de kilometri de capitala fostei Uniuni Sovietice, relatează EFE şi TASS.

Cu uniforme şi arme din acea perioadă, participanţii la paradă au defilat în faţa tribunei de onoare unde se aflau câteva zeci de veterani, între care 55 care au participat la parada din 1941, despre care istoricii susţin că a fost crucială pentru apărarea Moscovei, deoarece a ridicat moralul armatei sovietice.

STENOGRAME Judecător spaniol: 'Toate româncele sunt curve'/ AUDIO

În total, 28.500 de soldaţi sovietici au participat la parada din 1941, organizată la ordinul lui Stalin pentru a 24-a aniversare a revoluţiei bolşevice. Multe dintre unităţile care au participat la parada din 1941 din Piaţa Roşie, ce a durat nu mai mult de 15 minute, au mers direct la luptă.

Pentru a dezinforma trupele naziste, parada a fost anunţată pentru ora 10:00 dimineaţă, dar defilarea a avut loc cu două ore mai devreme pentru a preveni orice fel de atac aerian asupra forţelor din Piaţa Roşie.

"Astăzi ne exprimăm recunoştinţa noastră infinită şi profundă faţă de participanţii la această defilare istorică, faţă de toţi cei care au luptat pe front', a spus primarul Moscovei, Serghei Sobianin, în discursul în care s-a adresat veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial.

Citeşte şi: Theresa May pregăteşte Brexit-ul în India

După parada comemorativă, în Piaţa Roşie a fost deschis un muzeu în aer liber, unde în timpul zilei locuitorii capitalei şi turiştii se vor putea familiariza cu armele folosite de armata sovietică în cel de-al Doilea Război Mondial.

În perioada comunistă, autorităţile vremii organizau anual parade militare cu mare fast în Piaţa Roşie pentru a sărbători revoluţia bolşevică, transmite agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.