Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Degradarea securităţii în Afganistan în ultimele şase luni (Pentagon)

afganistan atentat

Condiţiile de securitate din Afganistan s-au deteriorat în ultimele şase luni, cu o creştere a numărului atacurilor comise de insurgenţi şi un bilanţ mai grav al victimelor talibane sau afgane, a informat Pentagonul marţi într-un raport, citat de AFP. 

În urmă cu un an, la 31 decembrie, NATO şi-a încheiat misiunea de luptă în Afganistan. O misiune a forţelor străine de aproximativ 12.500 de soldaţi (dintre care 9.800 de americani) a preluat ştafeta pentru a consilia şi pregăti forţele afgane, în prezent singure în faţa insurecţiei talibane. 

"Talibanii au rămas foarte activi în bastioanele lor tradiţionale, în special la Helmand în sud, Logar şi Wardak în est şi au generat, de asemenea, un sentiment de instabilitate pentru scurte perioade de timp în alte locuri din ţară, cum ar fi la Kunduz în nord", a menţionat Pentagonul în raportul său semestrial prezentat Congresului. 

Cucerirea pentru trei zile la sfârşitul lunii noiembrie a localităţii Kunduz de către talibani a dat o grea lovitură forţelor de securitate afgane. Despre acest oraş s-a vorbit şi după bombardarea de către armata americană a spitalului organizaţiei Medici fără Frontiere. 

Cu toate că talibanii au fost respinşi în cele din urmă de soldaţii afgani sprijiniţi de avioane americane şi soldaţi NATO, observatorii şi-au exprimat via îngrijorare legată de rapiditatea şi eficienţa cu care talibanii au cucerit oraşul. 

Ei chiar s-au întrebat dacă ţara nu este în pragul prăbuşirii în acelaşi mod cum gruparea Statul Islamic (SI) a cucerit vaste regiuni din Siria şi Irak. 

Considerând forţele afgane încă prea fragile, preşedintele Barack Obama a fost nevoit să renunţe în octombrie la retragerea soldaţilor americani din Afganistan la sfârşitul lui 2016. El a anunţat menţinerea mai multor mii de soldaţi dincolo de această dată. 

Soldaţii afgani "au nevoie de mai mult timp şi ajutor pentru a deveni o forţă credibilă şi independentă capabilă să protejeze populaţia afgană şi să contribuie la securitatea regională şi internaţională", a subliniat Pentagonul. 

Insurecţia talibanilor este "rezistentă", dar forţele afgane au obţinut victorii, a menţionat Departamentul american al Apărării, notând că "guvernul afgan păstrează controlul asupra celor mai populate zone şi îi împiedică pe talibani să cucerească regiuni strategice în interiorul ţării".AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.