Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Delfinii refugiați din Ucraina îi încântă pe copiii români (video)

Delfinariul din Constanta
Delfinariu Constanta

Delfinii refugiați din Ucraina îi încântă pe copiii români

La delfinariul din portul Constanța de la Marea Neagră dresorii români și ucraineni îi lasă pe delfini să-i ghideze, în ciuda barierelor de limbă, relatează Reuters citat de Rador.

Anul trecut delfinariul a oferit adăpost pentru patru delfini și trei lei de mare, împreună cu dresorii și medicii lor, refugiați din cauza bombardării orașului Harkov din estul Ucrainei.

„Acum avem mai mulți colegi [...] colegi ucraineni și colegi delfini ucraineni”, a declarat dresoarea româncă Mona Mandrescu de pe marginea piscinei, după un spectacol de dimineață la care asistaseră încântați sute de școlari.

„Ne înțelegem foarte bine, vorbim aceeași «limbă». E cel mai bun lucru care li s-ar fi putut întâmpla delfinilor noștri.”

România e unul dintre cele 14 state UE care au delfinarii și animale marine captive.

Delfinariul din Constanța, parte a unui complex mai amplu care cuprinde și un muzeu al științelor naturale și activități de cercetare, găzduiește din 2010 femelele de delfin Ni Ni și Chen Chen.

Delfinariul din Harkov a căutat să-și transfere delfinii și leii de mare imediat ce au început bombardamentele, în februarie 2022.

Delfinii Kiki, Maia, Marusia și Veterok și leii de mare Alex, Mari și Zosia au fost mutați imediat la Odesa, unde au așteptat două luni ca autoritățile române și ucrainene să finalizeze hârțogăraia complexă necesară pentru aducerea lor în UE.

Animalele au sosit la Constanța la începutul lui mai și au fost lăsate o lună în carantină, după care li s-a făcut cunoștință cu cei doi delfini ai locului.

„A fost o experiență nouă pentru noi și animalele noastre, fiindcă suntem diferiți; ei au două fete foarte frumoase și foarte bătrâne, noi avem animale foarte tinere, la început nu a existat o conexiune”, a declarat șefa echipei ucrainene, Elena Komogorova.

„Însă acum [..] suntem prieteni foarte buni - la fel cum e cu echipa noastră.”

Animalele au început să susțină spectacole împreună la sfârșitul lui iunie, înotând cu dresorii, sărind prin cercuri și jonglând cu mingi. Leii de mare interacționează cu publicul.

„Vrem să fie cu noi cât mai mult posibil”, a declarat directorul delfinariului, Iulian Călin. „Sunt oameni și delfini foarte muncitori și vrem să fie cu noi pentru că împreună alcătuim o familie frumoasă.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.