Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Delict de blasfemie: Danemarca vrea să interzică prin lege arderea Coranului

meaction.net
Danemarca

Parlamentul danez dezbate marţi în primă lectură un proiect de lege care interzice arderea Coranului, după profanări ale cărţii sfinte a islamului care au dus la tensiuni în mai multe ţări musulmane, relatează AFP, conform Agerpres.

Proiectul vizează modificarea codului penal prin incriminarea "faptului de a trata într-o manieră necorespunzătoare, public sau cu intenţia de a difuza într-un cerc mai larg, un text având o semnificaţie religioasă importantă pentru o comunitate religioasă" recunoscută, a explicat Folketinget, Parlamentul danez, pe site-ul său, detaliind sesiunea din 14 noiembrie.

Orice contravenient riscă o pedeapsă de doi ani de închisoare.

Între 21 iulie şi 24 octombrie 2023, în Danemarca au fost înregistrate 483 de incendieri de exemplare de Coran şi de steaguri, potrivit cifrelor poliţiei naţionale.

De la general la specific

Prezentat la sfârşitul lunii august, proiectul de lege a făcut obiectul unor modificări în urma criticilor care denunţau restricţii privind libertatea de expresie şi dificultăţi de punere în aplicare a primei versiuni. "Proiectul de lege a fost restrâns pentru a viza în mod special tratamentul neadecvat faţă de scrierile care au o semnificaţie religioasă importantă", a explicat Ministerul danez al Justiţiei într-un comunicat la sfârşitul lunii octombrie.

La origine, proiectul de lege trebuia să vizeze profanările tuturor obiectelor cu o semnificaţie religioasă importantă. Pentru cancelaria daneză, este vorba mai presus de toate de protejarea intereselor daneze şi a securităţii naţionale.

Delict de blasfemie

În Danemarca şi ţara vecină, Suedia, cazurile de incendieri de exemplare de Coran au suscitat furie în mai multe ţări musulmane. În Irak, de exemplu, sute de manifestanţi susţinători ai influentului lider religios Moqtada Sadr au încercat la sfârşitul lui iulie să mărşăluiască în direcţia ambasadei daneze de la Bagdad.

După aceste tulburări, ţara scandinavă şi-a întărit temporar controalele la frontieră, înainte de a reveni la normal pe 22 august.

Primul proiect fusese criticat pe de o parte de unii care vedeau în el o întoarcere la delictul de blasfemie, iar pe de altă parte de profesionişti în domeniul justiţiei, ce atenţionau asupra dificultăţilor de punere în aplicare a acestuia.

"Cu schimbările pe care le propunem astăzi, legea va fi mai uşor de înţeles, inclusiv pentru poliţie şi tribunale", a dat asigurări ministrul danez al justiţiei Peter Hummelgard, citat în comunicat, subliniind că ameninţarea teroristă asupra ţării s-a intensificat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.