Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Delta Văcărești a devenit oficial parc natural și arie naturală protejată

13177213_620312981459018_8446384724021193604_n

Guvernul a aprobat astăzi, 11 mai, declararea Deltei Văcărești drept arie naturală protejată , la propunerea Ministerului Mediului.

„ După 4 ani , acest Guvern, la propunerea Ministerului Mediului a aprobat Hotărârea prin care se declară Lacul Văcărești parc natural și se instituie regimul de arie naturală protejată. Cunoscut și sub numele de "Delta Văcărești" sau "Delta dintre blocuri", acest areal va fi PRIMUL PARC NATURAL URBAN din Europa continentală-un motiv de mândrie pentru noi toți românii! Bucureștenii, pe de altă parte, vor beneficia de cel mai mare spațiu verde din capitală-186 de ha, un adevărat plămân verde în mijlocul celei mai mari aglomerări urbane a țării. Parcul va oferi oportunități de recreere, turism, educație ecologică și cercetare științifică, dar va contribui și la managementul indundatiilor și combaterea efectului de seră. Lacul Văcărești este un exemplu evident al capacității naturii de a-și recâștiga drepturile. Este un spațiu care a fost lăsat 25 de ani de izbeliște,” a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, potrivit Hotnews.

Societatea civilă a încercat încă de acum patru ani transformarea Deltei Văcărești în arie naturală protejată. Nu în ultimul rând, de acest obiectiv s-a interesat și Primăria Capitalei, care prin Răzvan Sava și-a arătat deschiderea ca împreună cu mai multe ONG-uri să administreze Delta Văcărești.

„E pe ultima sută de metri, deja s-a semnat de către ministrul Mediului hotărârea de guvern, urmează să se respecte ceilalți pași, astfel încât să încercăm, municipalitatea București, împreună cu ONG-uri, să preluăm în administrare această zonă. Ne dorim și am putea să o facem foarte bine,” a declarat Răzvan Sava în luna martie, într-o conferință comună cu ministrul Mediului.

Cristiana Pașca Palmer a declarat că entitatea care va câștiga licitația pentru a administra Delta Văcărești va trebui să realizeze un plan de management și să aibă disponibile resursele financiare necesare.

„Parcul natural va fi o arie protejată și, conform OUG 57, care reglementează regimul ariilor protejate, există o procedură. (…) Se va licita cine va fi administratorul acestui parc, pentru că aceia care o vor prelua în administrare vor trebui să facă un plan de management, un plan de zonare și ei sunt cei care vor trebui să găsească și resursele financiare pentru a administra această zonă,” a declarat Cristiana Palmer.

Apelul pentru desemnarea administratorului Deltei Văcărești va fi făcut de Ministerul Mediului în luna iunie.

Sursa foto: National Geographic Romania

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.