Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deneș: Modificările aduse Codului Silvic rezolvă problema lemnului de foc

Ioan Denes

Modificările aduse Codului Silvic rezolvă problema lemnului de foc, Regia Națională a Pădurilor fiind obligată, pentru prima dată, să pună pe piață un milion de metri cubi de lemn de foc pentru populație, anunță ministrul Apelor.

Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș a declarat, vineri, într-o conferință de presă la Bistrița, că modificările aduse Codului Silvic vor rezolva problema lemnului de foc anul acesta.

Ministrul spune că, după modificarea Codului Silvic și a regulamentului de valorificare a masei lemnoase, pentru prima dată Regia Națională a Pădurilor este obligată să pună pe piață un milion de metri cubi de lemn de foc pentru populație. 

“În regulamentul de valorificare a masei lemnoase o să vedeți, pentru prima dată, că Regia Națională a Pădurilor are obligația să pună pe piață (...) o cantitate expresă de lemn sub diametrul de 24 de cm, respectiv un milion de metri cubi minim. Am făcut această analiză cu specialiștii cu care lucrez pentru că exista pericolul ca acest lemn de foc să rămână în pădure, pe o analiză comercială unii spun că nu este rentabil să se exploateze. Noi, ca să avem siguranța că este pus la dispoziția populației, am făcut această precizare în regulamentul de valorificare a masei lemnoase. Prin modificarea Codului Silvic noi preconizăm că volumul de masă lemnoasă, de lemn de foc, pus la dispoziția oamenilor, va fi mult mai mare”, a declarat ministrul Ioan Deneș, conform Mediafax.

Conform ministrului Apelor și Pădurilor, o altă modificare adusă Codului Silvic vizează exploatarea și valorificarea mai rapidă a doborâturilor din păduri, lemn care până acum era foarte greu de valorificat.

Ministrul Deneș susține că de acum înainte lucrurile nu se vor mai bloca, Garda Forestieră, cea care trebuia să facă verificările, având de acum la dispoziție numai 15 zile să facă verificările în teren. După expirarea termenului, ocoalele silvice pot începe demersurile pentru valorificarea masei lemnoase doborâte.

“O altă modificare a Codului Silvic vizează produsele accidentale, în special doborâturile. Am luat specialiștii și am avut o discuție pentru că am vrut să înțeleg de ce acele lemne rămân în pădure după ce apar situații de calamități, furtuni, zăpezi foarte mari, mai ales că nu folosește nimănui ca aceste doborâturi să rămână acolo și să nu fie exploatate. Am aflat câteva elemente pe care le-am și modificat. Aceste volume sau cantități de doborâturi trebuiau verificate și autorizate de gărzile forestiere. Pentru că gărzile forestiere dintr-o anumită limitare de personal nu puteau în timpul util să facă aceste controale, am decis și am modificat prevederile: în momentul în care Ocolul Silvic măsoară cantitatea de doborâturi și trimite actele către Garda Forestieră, aceasta are la dispoziție 15 zile. Dacă în 15 zile nu verifică, ocolul silvic mai așteaptă încă cinci zile, iar după cele 20 de zile face demersurile pentru scoaterea la licitație a acelei mase lemnoase”, a spus ministrul Ioan Deneș.

Întrebat de situația primăriilor care au păduri în parcurile naționale și care amenință să își retragă suprafațele din parcuri deoarece nu beneficiază de subvenții de la Uniunea Europeană, ministrul Ioan Deneș a afirmat că s-au făcut demersuri pentru primirea acestor subvenții pe care primăriile au tot dreptul să le primească, însă banii sunt blocați la Ministerul Agriculturii.

”Problema este că toate subvențiile date de la Uniunea Europeană s-au dat la pachet către Ministerul Agriculturii. Am spus că nu este normal și am făcut chiar ieri (joi - n.r.) o înștiințare către Ministerul Agriculturii în care am prezentat această situație, din nou. Toți cei care solicită compensații pentru suprafețele de păduri situate în parcurile naționale au dreptate așteptăm să vedem care este răspunsul pe care îl primim de la Ministerul Agriculturii. Apoi urmează să formăm un grup de lucru în care să găsim o soluțiil pentru ca primăriile să primească compensațiile care li se cuvin și de care privații beneficiază” a spus ministrul Ioan Deneș.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.