Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Denis Mukwege și Nadia Murad, laureații Premiului Nobel pentru pace, critică indiferența față de soarta femeilor,copiilor pe timp de război

Premiile Nobel

Denis Mukwege și Nadia Murad, laureații Premiului Nobel pentru pace, au îndemnat comunitatea internațională să protejeze victimele violenței sexuale pe timp de război și au criticat indiferența față de situația dificilă a femeilor și copiilor din zone de conflict, informează cotidianul The Guardian.

Cu ocazia ceremoniei de decernare a Premiului Nobel pentru pace, care s-a desfășurat pe 10 decembrie, la Oslo, cei doi laureați au vorbit despre necesitatea ca cei vinovați de comiterea de atrocități să fie aduși în fața justiției.

Doctorul Denis Mukwege, fondatorul spitalului Panzi din Bukavu, este cunoscut pentru ajutorul acordat victimelor abuzurilor sexuale din Republica Democratică Congo. Cele mai multe dintre aceste abuzuri sexuale au fost comise în cursul războiului civil din această ţară, în urma căruia peste şase milioane de congolezi şi-au pierdut vieţile.

Mukwege a subliniat că violențele din țara sa au fost cauzate de "absența satului de drept, prăbușirii valorilor tradiționale și domnia impunității. în special pentru cei cu putere", toate acestea având legătură cu "gestionarea deficitară masivă" a țării de către autorități.

Laureatul a vorbit și despre "indiferența care macină societățile noastre", adăugând că bogățiile naturale din RD Congo sunt principala cauză a violențelor și sărăciei din această țară.

Mukwege a îndemnat consumatorii să insiste ca telefoanele, bijuteriile, mașinile și dispozitivele electronice pe care le cumpără să nu fie realizate cu resurse minerale obținute la un cost uman groaznic.

"Închizând ochii la această tragedie înseamnă complicitate", a mai afirmat Mukwege.

Nadia Murad, o membră a minorităţii religioase yazidi din nordul Irakului, este o victimă a crimelor de război comise de militanţii reţelei teroriste sunnite Stat Islamic.Ea a scris o carte, apărută şi în România, intitulată "Eu voi fi ultima. Povestea captivităţii mele şi lupta mea împotriva Statului Islamic", în care relatează suferinţele îndurate de ea şi alte femei sub stăpânirea Stat Islamic.

La rândul său, Murad a condamnat inactivitatea comunității internaționale, despre care a afirmat că nu a făcut nimic să prevină ori să oprească genocidul comis de Stat Islamic în Siria și Irak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.